Rudens stādīšana ir lieliska iespēja iegūt agrīnu svaigu dārzeņu un garšaugu ražu. Pirms stādīšanas ir svarīgi sagaidīt aukstā laika iestāšanos – tas ir oktobra beigas vai novembris, kad temperatūra nepārsniedz +3 grādus.
Augu stādīšana šajā laikā nodrošina tiem drošu ziemas periodu, kā arī aizsardzību pret agrām pavasara salnām. Rudens stādīšanai ieteicams ņemt par 20 % vairāk sēklu nekā parasti, jo dažas var neizdzīvot. Izvēlieties saulainas vietas bez stāvoša ūdens, lai augi saņemtu pietiekami daudz gaismas un tiem nedraudētu puve.
Padomi:
Mulča palīdzēs augiem pārziemot, īpaši reģionos, kur ziemas ir bargākas. Tā pasargās augsni no straujām temperatūras svārstībām un saglabās mitrumu.
Vietas izvēle ir svarīga. Stādi augus saulainā un labi drenētā vietā, lai tie spētu ātri atsākt augšanu pavasarī.
Augsnes sagatavošana: vēlams, lai augsne ir bagāta ar organiskām vielām un labi uzrušināta.
Novembra stādīšana ļauj izmantot ziemas mieru, lai uzkrātu spēkus, un pavasarī augi sāks augt agrāk, nodrošinot agrāku ražu.
Lūk visi augi, kurus vēl nav par vēlu stādīt novembrī un iegūt agru ražu
Dilles: Tas ir viens no populārākajiem garšaugiem, ko sēt rudenī. Sēklas jāsēj biezi, kad temperatūra pazeminās līdz +3 grādiem pēc Celsija. Tas ļauj augiem nostiprināties pirms aukstajiem laikapstākļiem un pavasarī iegūt agru ražu. Dilles labi panes nelielas salnas un ātri aug, tāpēc jau maija sākumā var baudīt svaigas zaļas lapas.
Pētersīļi: vēl viens smaržīgs garšaugs, kas labi aug rudenī. Tie var izturēt pat -9 grādu salu, tāpēc to sēklas var sēt novembra sākumā. Pētersīļi pēc stratifikācijas ātri nokarājas, tāpēc tie ir ideāli piemēroti rudens sējai.
Saputoti āboli: bez krējuma un olām un šis super gardais deserts ir viegli pieejams ikvienam
Koriandrs: var sēt augsnes virskārtā, kas jau ir sasalusi. Sēklas jāpadziļina par 1-2 cm, lai augi varētu dīgt arī aukstā laikā. Pareizi kopjot, agrā pavasarī iegūsiet aromātisku ražu.
Rukola: pikants garšaugs, ko var sēt zemākā temperatūrā. Tās sēklas jāsēj dziļāk nekā citu garšaugu sēklas, lai pasargātu tās no sala. Rukola dīgst ātri un dod agru ražu, un tās pikantā garša padara to iecienītu gardēžu vidū.
Šķir otru lapu, lai lasītu par pārējiem augiem