Kā sagatavot rozes ziemai: sistēma, kas liks jūsu krūmiem izskatīties kā profesionāļu koptiem

Pieredzējuši dārznieki, kuri ar rozēm ir pazīstami jau ilgu laiku, zina, kas šiem augiem vajadzīgs pirms ziemas, bet iesācējiem parasti rodas daudz jautājumu.

Galvenā veiksmīgas rožu audzēšanas atslēga ir atbilstošs uzturs. Ja krūmi to saņems atbilstošā daudzumā, tie būs ne tikai koši un ziedoši, bet arī veselīgi. Kaitēkļi un sēnītes vieglāk iesakņojas uz novājinātām rozēm, tāpēc rozes jābaro bieži, nekoncentrējoties uz vienu konkrētu elementu.

Piemēram, rozes ir atkarīgas no slāpekļa. Šis elements stimulē spēcīgu virszemes daļu attīstību. Bet slāpekļa pārpalikums var izraisīt sliktu ziedēšanu. Tāpēc ir svarīgi stingri ievērot proporcijas un lietošanas laiku.

Fosfors ir ne mazāk svarīgs. Ja nav pietiekami daudz fosfora, lapas nobirs, pumpuri neatvērsies, un sakne pārtrauks attīstīties.

Kālijs darbojas kā imūnstimulants. Turklāt tas veicina labāku ziedēšanu un bagātīgu lapu krāsu. Ar tā trūkumu tiek novērota plākšņu malu dzeltēšana/izžūšana, kā arī kātu nestabilitāte.

Papildus galvenajiem elementiem, kas tikko uzskaitīti, rozēm ir vajadzīgas arī citas uzturvielas: dzelzs, stiprinošs kalcijs, sērs un bors, mangāns un pat cinks. Citiem vārdiem sakot, rozēm jādod sabalansēts uzturs, bagāts ar vērtīgiem elementiem.

Ja tieši to viņi darīja sezonas laikā, tad krūmu ziemošana būs lieliska, un pašas rozes nākamajā sezonā atmaksās ar žēlastību.

Lai rozes saņemtu pareizu uzturu, ir jāmaina mēslošanas veidi – organiskā ar minerālu. Organiskās vielas pievienojam pirms vasaras vidus, lai līdz rudenim neiegūtu nenobriedušus sarkanos dzinumus. Mēs izmantojam minerālvielas, kas nav bagātinātas ar slāpekli lielākā mērā pēc vasaras vidus. Ar slāpekli bagātinātus kultūraugus, kā arī organiskās vielas pievienojam sezonas pirmajā pusē.

Lasi vēl: “Netērē laiku”: Globa pastāstīja, kas notiks piektdien, 15. novembrī

Starp dažādiem minerālmēsliem es personīgi labprātāk izmantoju jau atšķaidītus produktus šķidrā veidā.

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…

Leave a Comment