Kā panākt, lai gurķi nebūtu rūgti – kopšanas un laistīšanas pamatnoteikumi

Diemžēl ne visiem dārzkopjiem izdodas izaudzēt gurķus bez rūgtuma. To ietekmē daudzi faktori, kas jāatceras visos šī dārzeņa audzēšanas posmos.

Gurķu rūgtums ir īpašas vielas “cucurbitacīns” veidošanās sekas. Tas parādās stresa, nepareizas temperatūras, laistīšanas, barošanas dēļ. Tāpēc ir ļoti svarīgi pievērst uzmanību dažiem audzēšanas noteikumiem, lai pēc tam pievienotu gurķus bez rūgtuma saviem iecienītākajiem ēdieniem:

Ja dažas dienas ir saulains laiks, gurķu stādus labāk apklāt ar agroplēvi. Bieži dārznieki to izmanto, lai pasargātu augus no aukstuma, un, sākoties siltumam, noņem to. Tomēr agroplēve lieliski pasargā arī no tiešiem saules stariem, kas gurķiem nav vēlami.

Gurķu saknes nedrīkst izžūt. Lai to darītu regulāri, reizi 7-10 dienās mulčējiet stādu krūmus ar svaigu augsni, tas izraisīs jaunu sakņu augšanu un turpinās augļošanu.

Ja vēlaties audzēt gurķus bez rūgtuma, ir ļoti svarīgi atcerēties par regulāru laistīšanu. Tas ir ļoti svarīgs punkts, par ko aizmirst dārzeņu audzētāji, kuri savos zemes gabalos ierodas labākajā gadījumā reizi nedēļā nedēļas nogalē. Gurķiem ļoti nepatīk, ja spēcīgs sausums mijas ar pārmērīgu laistīšanu, tāpēc tie sāk palikt rūgti. Tiesa, šādus augļus var izmantot konservēšanai.

Pārliecinieties, ka siltumnīcā nenotiek pārkaršana. Ja siltumnīcā vēlaties izaudzējat gurķus bez rūgtuma, nevajadzētu pārkarsēt stādus, jo tas slikti ietekmēs turpmāko ražu. Jāatceras, ka šie dārzeņi cieš no sausa un karsta gaisa.

Vasarā, kad ir pārāk karsts, bagātīgi laistiet dobes. Ja gaisa temperatūra ir augsta, ļoti svarīgi gurķus laistīt ar siltu ūdeni divas reizes dienā: no rīta (ap plkst. 7-9) un vakarā (no plkst. 17 līdz 18).

Tātad, lai audzētu gurķus bez rūgtuma, jāatceras pamatlietas: pietiekami samitrināt augsni, nepāržāvēt stādus, pasargāt no tiešiem saules stariem, pasargāt no augstas temperatūras, laistīt divas reizes dienā.