Ziniet, kas ir visnepatīkamākais? Jūs pilnībā ieguldāties savās zemenēs. Jūs pārrokat dobes, kaisāt mēslojumu, laistāt, ravējat nezāles, smidzināt, dzenājat skudras un gliemežus… Bet beigās ogas ir mazas, skābas un sapuvušas turpat uz krūmiem.
Es pati savulaik cietu no šīs problēmas. Strādāju, ieguldīju naudu un pūles, un ogas – sauja un sīkums. Un pirms trim gadiem es nejauši saskāros ar metodi, kas visu mainīja. Mēslojums, 7 reizes lētāks par kūtsmēsliem, kas dod tādu ražu, ka sezonā nevaru no dobes aiznest.
Un zināt, kas ir pats labākais? Noslēpums nav tikai mēslošanas līdzeklī. Ja mēslojumu vienkārši ielej, tas neko labu nedos. Ir jāzina, kad un kā to lietot, citādi pat šī metode nepalīdzēs.
Mēsli – nevis palīgs, bet kaitēklis
Kopš bērnības esmu dzirdējusi: “Ja vēlaties labas zemenes – pievienojiet mēslus!”. Nu, es tos pievienoju. Spaiņos. Es domāju, ka jo vairāk, jo labāk. Bet ko es dabūju? Dzinumi aug, krūmi ir stipri, bet ogu nav daudz. Un tās ir ūdeņainas, skābas, ar pelēku puvi. Un tad es pamanīju: jaunie krūmiņi kļūst vājāki…
Jurists atklāj kādus komunālos maksājumus tu patiesībā vari nemaksāt
Kāpēc tas notiek?
Galvenais iemesls ir slāpekļa pārpalikums. No kūtsmēsliem zemenes iegūst nevis ogas, bet gan lapotni. Augļu vietā tās izmet zaļumus, jo “domā”, ka tām nepieciešams uzkrāt masu, nevis vairoties.
Augsnes skābums. Svaigi kūtsmēsli paskābina augsni, un zemeņu saknes sāk slikti asimilēt derīgās vielas. Ogas no tā kļūst mazas, skābas, un krūmi – vāji.
Kaites risks. Mēsli ir pilni ar patogēnām baktērijām un sēnītēm. Tie ne tikai piesaista sliekas un skudras, bet var kļūt arī par infekcijas avotu.
Tā es daudzus gadus nepareizi baroju savas zemenes un pēc tam brīnījos: kāpēc raža ir vāja? Tagad es zinu – tas nebija pašā mēslošanas līdzeklī, bet gan tā sastāvā.
Ko es atklāju
Kad pirmo reizi dzirdēju par šo metodi, es tam neticēju. Kā tas ir iespējams? Man šķita, ka tas ir tikai “dīvāna dārznieku” padoms.
Taču, kad nolēmu to izmēģināt, rezultāts mani pārsteidza. Noslēpums ir vienkāršs: raugs + cukurs + pelni. Tas ir viss. Bez ķīmijas, bez kūtsmēsliem, bez sarežģītām shēmām. Tikai trīs sastāvdaļas – bet tās dod fantastisku efektu. Bet, ja jūs visu vienkārši sajauksiet un izspridzināsiet zem krūma, tas nedarbosies. Tas jādara pēc noteikumiem.
Kā pareizi sagatavot mēslojumu
Kļūdu nedrīkst būt. Ja jūs pārkāpsiet proporcijas vai kārtību, jūs varat iegūt pretēju efektu – krūmi sāks “nobaroties”, un raža atkal samazināsies.
Jums būs nepieciešams:
100 g dzīvā rauga (vai 10 g sausā).
5 ēd.k. cukura – rauga barošanai.
1 litrs silta ūdens – lai uzsāktu fermentācijas procesu.
1 glāze koksnes pelnu – lai līdzsvarotu barības vielas.
Kā pagatavot:
Raugu izšķīdina ūdenī, pievieno cukuru. Atstāj siltumā uz 2 stundām, līdz sākas aktīva rūgšana.
Atšķaidiet uzlējumu 10 litros ūdens. Pievieno pelnus.
Laistiet 500 ml zem katra krūma, bet tikai pēc lietus vai apūdeņošanas, lai šķīdums labi uzsūcas.
Lasi vēl: Kā kopt pelargonijas: pieredzējušu puķu audzētāju padomi
Kāpēc pelni? Tas novērš slīpumu slāpekļa virzienā. Raugs “ēd” kāliju, bet pelni to papildina, tāpēc ogas kļūst saldas, blīvas un ilgi uzglabājas. Taču ir svarīgi ne tikai ko barot, bet arī kad.
Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…..
Tevi noteikti interesēs
- Vasarā iespējams sagaidāms Ēģiptes cienīgs karstums – izskan arī kāda temperatūra var būt vasaras vidūby Sandra Ločmele
- Maijā var piemeklēt ārkārtējs sals: Austrumeiropa iespējams neko tādu nebūs redzējusi pusotru gadsimtuby Sandra Ločmele
- Kā mājās pagatavot perfektus sirņikus gluži kā no restorāna – gaisīgus, garšīgus un sulīgusby Anete Vītola