Nesteidzieties dedzināt zarus: tie var būt ļoti noderīgi – izmantojiet tos gudri

Pavasarī vai rudenī dārzkopji neizbēgami saskaras ar vienu jautājumu: kur likt kaudzes apgriezto zaru? Dedzināt – šķiet vienkāršākais risinājums. Taču pieredzējuši dārzkopji sen zina: katrā zarā slēpjas potenciāls.

1. Malka ar vasaras aromātu

Resnākie zari lieliski der krāsnij vai kamīnam. Tievākie – mangālam. Šašliks uz augļu koku ogļu sanāk īpaši garšīgs. Turklāt šādi zari ir lieliski piemēroti kūpināšanai – gaļas aromāts būs vienkārši burvīgs.

2. Skaistumam un praktiskumam – šķelda

Sīkos zarus var pārstrādāt šķeldā – ar šķeldotāju. Tas ātri atmaksājas, ja dārzā ir daudz koku. Ar šķeldu var mulčēt puķu dobes, stumbru apļus, rozes un skujkoku stādījumus. Tā saglabā mitrumu, nomāc nezāles un, sadaloties, baro augsni.

3. Mēriņi un balsti

Taisnus zarus viegli pārvērst balstos tomātiem, paprikai vai pupām. Pietiek tikai asināt vienu galu – un mēriņš gatavs. No resnākiem, zarotiem zariem var izveidot režģi vai “koku” vīteņaugiem.

Lasi vēl: Kā bez piepūles un dažu sekunžu laikā atvērt jebkuru burkas vāciņu – viegli un ātri

4. Komposts: lēni, bet efektīvi

Sasmalcināti zari lieliski der kompostam. Apvienojumā ar zāli, nezālēm un lapām tie veido izcilu organisko mēslojumu. Jā, koksne sadalās lēnāk, bet rezultāts ir tā vērts – īpaši krūmiem un daudzgadīgajiem augiem.

5. Organiskās dobes — barības vielu krātuve

Vecas dēļi, satrunējuši zari, tievie dzinumi – tas viss kļūst par pamatu organiskajai dobei. Virsū kārto saulespuķu un tomātu stublājus, pēc tam zāli, lapas, virtuves atkritumus. Pēdējais slānis – zeme.

Lasi vēl: Viedtālruņu laikmetā: Kāpēc cilvēki vēl joprojām izvēlas pogu tālruņus

Pirmajā gadā šādā dobē vislabāk stādīt ķirbjus, nākamajā – tomātus, vēlāk – kāpostus. Zari baros augsni vairākus gadus pēc kārtas.