No “Kijevas” līdz “Prāgai” – receptes trim labākajām PSRS kūkām

Ir tādi deserti, kuri nav tikai saldumi – tie ir atmiņu gabaliņi

Kad virtuvē sāk smaržot pēc tikko ceptas kūkas, mēs uz mirkli atgriežamies bērnībā – kur vecāki klāja galdu, viesistabā smējās radi, un kūka bija pats gaidītākais galda varonis. Tās nebija vienkāršas receptes – tās bija rituāli, ko ar mīlestību nodod no paaudzes paaudzē.

Bērnībā mēs ar nepacietību gaidījām Jauno gadu un dzimšanas dienu. Un ne tikai tāpēc, ka būs ciemiņi un dāvanas — svētkos vienmēr bija jābūt tortei. Ar krēmu, ar vārīto iebiezināto pienu, ar riekstiem. Šīs tortes cepa īpašos gadījumos.

Mēs esam apkopojusi pārbaudītas receptes, kas atgriež bērnības garšu un nostaļģiju pēc mājīgajiem svētkiem. Gribat atdzīvināt klasiku — lūk, ar ko sākt!

Pat tagad, kad veikalu plauktos mūs vilina visdažādākie deserti, mēs tomēr vislabāk atceramies tieši tās tortes, kuras reiz lika uz galda bērnībā, vai deviņdesmitajos gados. “Kijevas”, “Prāga”, “Skudru pūznis”… Tieši tās palikušas visgardākās. Piedāvājam tās izcept Tortes dienai.

Torte “Kijevas”

Sastāvdaļas:

200 g lazdu riekstu
280 g cukura
70 g miltu
1 tējk. citrona sulas
1 paciņa vaniļas cukura
75 g pūdercukura
8 olu baltumi

Krēmam:

400 g sviesta
1 glāze cukura
15 g vaniļas cukura
40 g pūdercukura
2 ēd.k. iebiezinātā piena
2 ēd.k. kakao
200 ml piena
3 ēd.k. stiprinātā, brūnā dzēriena
4 olu dzeltenumi

Pagatavošana:

Riekstus apgrauzdē un sasmalcina. Cukuru sajauc ar miltiem, pievieno atdzesētos riekstus. Baltumus atstāj istabas temperatūrā vismaz 12 stundas. Tad saputo, pievieno citrona sulu, vaniļas cukuru un pūdercukuru. Maigi iecilā miltus ar riekstiem. Vienādu daudzumu baltuma masas liek divās formās.

Cep 150 °C apmēram 2 stundas. Gatavos bezē korpusus atstāj formās vēl uz 12 stundām. Krēmam pienu sajauc ar cukuru un vaniļas cukuru, uzsilda. Dzeltenumus saputo ar šķipsniņu sāls, iemaisa karsto pienu. Krēmu vāra uz vidējas uguns, pēc uzvārīšanās vāra vēl 5 minūtes.

Krēmu izberž caur sietu, pievieno 1,5 ēd.k. brūnā konj. 300 g mīkstināta sviesta saputo, turpinot putot, pa karotei pievieno vārīto bāzi. Šokolādes krēmam 100 g sviesta saputo ar pūdercukuru. Pievieno kakao, saputo. Tad iebiezināto pienu un atlikušo konjaku, vēlreiz saputo.

Torte tiek salikta: uz apakšējā korpusa klāj vārīto krēmu (2-3 ēd.k. atstāj sāniem). Uzliek otru korpusu. Sāniem uzklāj atlikto krēmu, virsu — šokolādes krēmu. Tortes malas apkaisa ar bezē un riekstu drupaču maisījumu. Torte jāatdzesē ledusskapī 30 minūtes.

Torte “Prāga”

Biskvītam:

1 ēd.k. kakao
1 ēd.k. augu eļļas
115 g miltu
1 tējk. cepamā pulvera
1 glāze cukura
10 g vaniļas cukura
6 olas

Krēmam:

200 g sviesta
1 kārba iebiezinātā piena
1 ēd.k. ūdens
1 dzeltenums
10 g kakao
1 tējk. stiprā, brūnā konj.
Vaniļas cukurs

Šokolādes glazūrai:

90 ml piena
10 g sviesta
30 g kakao
10 g cukura

Sīrupam:
120 ml ūdens
1 ēd.k. stiprā, brūnā dzēriena
130 g cukura

Pagatavošana:

Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Baltumus saputo līdz stingrām putām, pievieno pusi cukura (parastā un vaniļas). Dzeltenumus atsevišķi saputo ar atlikušo cukuru. Sajauc abas masas.  Sajauc miltus, kakao un cepamo pulveri. Ieputo maisījumā ar lāpstiņu vienā virzienā.

Sviestu izkausē un, nedaudz atdzesējot, lej pa malām masā, lai olas nesarullētos. Formu ietauko ar eļļu, lej mīklu un cep 180 °C apmēram 30 minūtes. Atdzesē. Krēmam: dzeltenumu saputo ar ūdeni, sajauc ar iebiezināto pienu un vaniļas cukuru. Karsē, maisot, gandrīz līdz vārīšanās brīdim. Atdzesē.

Sviestu istabas temperatūrā saputo 5 minūtes, pievieno konjaku un pakāpeniski vārīto krēmu. Piesijā kakao un vēlreiz saputo. Sīrupam: uzvāra ūdeni ar cukuru 10 minūtes, beigās pievieno stipro, brūno dzērienu. Biskvītu pārgriež trīs kārtās ar konditorejas stīgu. Katru kārtu piesūcina ar sīrupu.

Ar konditorejas maisiņu pilda krēmu starp kārtām. Apziež arī malas un apkaisa ar saberztu šokolādes cepumu. Glazūrai: uz tvaika vannas uzsilda pienu, pievieno cukuru un kakao. Saputo līdz viendabīgai masai, pievieno sviestu. Atdzesē, iepilda maisiņā. Tortes virspusi pārklāj ar glazūru. Var papildināt ar rīvētu šokolādi. Šokolādes torti atdzesē ledusskapī uz nakti.

Lasi vēl: Ar ko vajadzētu dzīvot vecāka gadagājuma cilvēkiem, īpaši pēc 70 gadiem

Torte “Skudru pūznis”

Šis nav tas mūsdienu skudru pūznis, ko mēs gatavojam ar cepumiem.

Sastāvdaļas:
3 glāzes miltu
0,5 glāzes cukura
200 g krējuma
400 g sviesta
0,5 tējk. sodas
Sāls
1 kārba iebiezinātā piena

Pagatavošana: Sākumā novāra iebiezināto pienu. Tā to darīja agrāk. Šķiet uz īstas uguns vārīts iebiezinātais piens vispār bija kaut kas debešķīgs. Vai arī vienkārši laiki tādi bija…Miltus izsijā.

Sajauc miltus ar pusi sviesta, krējumu, sāli, cukuru un sodu. Mīcam mīkstu mīklu. Pannu izklāj ar cepamo papīru. Mīklu izlaiž caur gaļas mašīnu, liekot uz pannas mazos daudzumos. Cep 180 °C, līdz kļūst zeltaini brūni.

Atdzesēto iebiezināto pienu saputo ar atlikušo sviestu. Atdzesēto cepumu sabrucina lielās drupās. Sajauc drupatas ar krēmu. Veido kalniņu uz šķīvja — kā skudru pūzni. Pēc vēlēšanās rotā ar sasmalcinātiem riekstiem. Torti atdzesē ledusskapī vairākas stundas.

Lai arī laiki mainās, ir vērtības, kas paliek nemainīgas — ģimenes kopā būšana, mīlestība un silta kūka svētku galdā. Šīs tortes ir kā laika kapsulas — tajās slēpjas rūpība, atmiņas un neatkārtojamas garšas. Lai visiem burvīga un izdevusies diena!