Izmantojot šo metodi izaug spēcīgi tomātu stādi 30 (ne 50) dienu laikā

Ir grūti skatīties kā tievie stādu kātiņi nepārtraukti gāžas, lapas ir bālas, un augi stiepjas uz augšu kā nezāles

Viss mainījās pēc tikšanās ar agronomu – dārzkopju sapulcē. Kāpēc mainīju pieeju dēstu audzēšanā? Agrāk ticēju, ka laba dēsta audzēšanai vajadzīga īpaša kopšana. Pirku mēslojumus, izgaismoju visu diennakti, apsmidzināju gandrīz katru stundu. Un kāda no tā jēga? Augi tāpat izstiepās un no savas nespējas gulās gar zemi.

Agronoms paskatījās uz maniem centieniem un pakratīja galvu. „Atmet visas šīs gudrības,” – viņš teica. Viņš izskaidroja, ka dēstiem vajadzīgi normāli apstākļi, nevis pastāvīga pieskatīšana. Un ziniet? Viņam bija taisnība. Tagad audzēju stipru tomātu dēstu bez liekas jezgas.
Augi izaug zemi, ar spēcīgiem kātiem un sulīgām lapām. Un pats galvenais – tie neprasa nekādas īpašas izmaksas. Vienkārši ievēroju pārbaudītus dabas likumus.

Galvenie maldi dēstu audzēšanā

Gadiem ilgi vēroju kaimiņu problēmas ar dēstiem. To bieži apspriežam sēžot pie sētas. Katrs ir pārliecināts, ka zina pareizo veidu. Taču patiesībā visi atkārto vienas un tās pašas kļūdas, kas pazudina augus. Daudzi uzskata – jo vairāk mēslojuma, jo labāk. Bērt mēslojumu katru nedēļu, dažs pat biežāk.

Taču normālā augsnē dēstiem ir pietiekami daudz barības. Minerālvielu pārpilnībā saknes vienkārši pārstāj darboties. Atceros, kā pats kaisīju katru dīgstu ar piecu veidu mēslojumu maisījumu. Nebija nekādas jēgas.

Vēl viena problēma – karstums uz palodzes

Tur temperatūra turas ap 30 grādiem, domājot, ka tā augi augs ātrāk. Un pēc tam brīnās, kāpēc dēsts izskatās kā makarons. Šādā karstumā jebkurš tomāts stiepsies uz augšu, meklējot vēsumu. Es audzēju spēcīgu tomātu dēstu istabas temperatūrā 18–20 grādi.

Trešā problēma – pārlaistīšana. Laista katru dienu un vēl apsmidzina. Zeme visu laiku ir slapja, saknes nosmok. Un augi no tā kļūst vāji, ar mīkstiem kātiem. Mitrumu pārbaudu vienkārši – ar pirkstu 2 cm dziļumā. Ja ir sauss – laistu.

Laiks pastāstīt par pareizu zemes un trauku sagatavošanu. Tieši ar to sākas veselīgs dēsts. Sagatavošanās posms: pamats veselīgam dēstam.
Sāku gatavoties sēšanai mēnesi iepriekš. Pareizi trauki un zeme nosaka auga nākotni. Dēstiem izmantoju 200 ml plastmasas glāzītes. Apakšā izveidoju trīs caurumus ar 5 mm diametru, lai notecētu liekais ūdens.

Mazāki trauki noved pie sakņu puves, lielāka – nav vajadzīga. Augsni sajaucu no trim daļām: trīs daļas dārza zemes, viena daļa kūtsmēslu un viena daļa upes smilšu. Uz 5 litriem šāda maisījuma pievienoju vienu ēdamkaroti koksnes pelnu. Ar to pietiek, lai nodrošinātu augus ar barību visam dēsta periodam. Gatavo maisījumu izberu uz palodzes plānā kārtā uz trim dienām – lai izvēdinās.

Sēklas pārbaudu sālsūdenī – tās, kas noslīkst, noteikti dīgs. Noskaloju ar tīru ūdeni un iemērcu uz diennakti istabas temperatūras ūdenī.
Kad parādās dīgsts, sēju tās 1 cm dziļumā. Zemi nepieblietēju – saknēm vajag gaisu. Katrā glāzītē iesēju tikai vienu sēklu. Novietoju traukus cieši vienu pie otra un pārklāju ar pārtikas plēvi.

Līdz dīgstu parādīšanās turu 20 grādu temperatūrā. Parasti pirmie asni parādās pēc 3–5 dienām. Tagad pienācis laiks pastāstīt svarīgāko – kā izaudzēju spēcīgu tomātu dēstu pēc asnu parādīšanās.

Galvenie dēstu audzēšanas noteikumi

Tiklīdz parādās dīgsti, noņemu plēvi. Pirmās piecas dienas – vissvarīgākās stipru augu veidošanā. Temperatūru samazinu līdz 16 grādiem dienā un 14 naktī. Jā, dēsts aug lēnāk, bet kāti kļūst resnāki. Istabu vēdinu 10 minūtes no rīta, augus no caurvēja sargāju ar papīra lapu.

Pēc nedēļas dēstus izkārtoju tālāk vienu no otra – starp glāzēm atstāju plaukstas platuma attālumu. Istabā kļūst siltāk: dienā temperatūra paaugstinās līdz 18–20, naktī krītas līdz 16. Šāda temperatūras maiņa veicina sakņu ieaugšanu dziļāk. Laistu tikai ar nostādinātu ūdeni 20 grādu temperatūrā, kad augsnes virskārta nožūst līdz pirksta dziļumam.

Turot stādus uz dienvidu palodzes, papildus apgaismojums nav vajadzīgs. Galvenais – ik pēc divām dienām griežu glāzes par ceturtdaļu apgrieziena. Apmākušās dienās aiz dēstiem novietoju baltas kartona lapas – tās atstaro gaismu. Augi tāpēc nestiepjas. Līdz otrās nedēļas beigām izaudzēju spēcīgu tomātu dēstu ar resniem kātiem un tumši zaļām lapām.

Kātiņa biezumu mēru ar lineālu – pie pamatnes jābūt 4–5 mm. Uz katra auga izveidojas 4–5 īstas lapas. Pāriesim pie precīza dēstu kopšanas grafika pa dienām. Tas palīdzēs nepalaist garām svarīgus augšanas posmus.

Lasi vēl: Mēslojumi auglīgiem ķiršiem bez ķimikālijām – 5 dabiski veidi, kā panākt, lai koks nes augļus

Dēstu kopšanas kalendārs

Visas darbības pierakstu kladē. Precīza termiņu ievērošana – panākumu atslēga spēcīga tomātu dēsta audzēšanā. Mēnesi pirms izstādīšanas atklātā augsnē sāku sēklu un zemes sagatavošanu. Asni parādās 5–7 dienas pēc sējas.

1.–5. diena: temperatūra – 16 grādi. Tikai dabīgais apgaismojums. Vēdinu 10 minūtes no rīta. Pirmā laistīšana 3. dienā – tikai 2 ēdamkarotes ūdens katram augam.

6.–14. diena: temperatūra paaugstinās līdz 18–20 grādiem dienā. Naktī – līdz 16. Šajā laikā veidojas stipras saknes. Laistu reizi 3 dienās – 50 ml katram augam.
10. dienā parādās otrā īstā lapa.

15.–21. diena: traukus novietoju 10 cm attālumā vienu no otra. Vēdinu no rīta un vakarā pa 10 minūtēm. Pagriežu augus par ceturtdaļu ik pēc divām dienām. Līdz šī perioda beigām kāta diametrs pie pamatnes sasniedz 4–5 mm.

22.–30. diena: Sāku dēstu rūdīšanu. Klusu laiku atveru logu uz 2 stundām. Laistu reizi 4 dienās. Augstums līdz perioda beigām – 20–22 cm, katram augam ir 5–6 īstas lapas. Kāti resni, lapas tumši zaļas.

Pēc izstādīšanas augi strauji attīstās. Saknes spēcīgas, kāti resni – tieši tādi krūmi dod labu ražu. Priecājos dalīties savā pieredzē dēstu audzēšanā. Būšu pateicīgs par jūsu atsauksmēm un komentāriem par rezultātiem.