Šodien mums ir nostalģija pēc ēdieniem, ko ēdām bērnībā, dažus no tiem gatavojam vēl tagad, bet vai garša ir tāda pati, tas ir cits jautājums
Atcerēsimies boršču ar pampuškām, kotletes ar makaroniem un žāvēto augļu kompotu. Pagājušā gadsimta 80. gados cilvēki dzīvoja lai gan pieticīgi, un pusdienoja ēdnīcās bija niecīgas, turklāt ledusskapis nebija visiem. Pastāstīšu, kā tas bija, un atcerēsimies vecās ēdienu receptes! Lasiet, dalieties savās atmiņās – būs interesanti!
Atcerēsimies, kā toreiz dzīvojām, kāpēc tik bieži apmeklējām ēdnīcas un kādi ēdieni joprojām man izraisa siltu smaidu. Kopā atcerēsimies tās pašas receptes, ko ēdām ēdnīcās. Un es centīšos nodot to atmosfēru, kad dzīve bija vienkārša. Aiziet!
Dzīve 80. gados: pieticīga, bet ar dvēseli
Tajos gados es biju puika, bet tie laiki joprojām silda manu sirdi. Dzīvojām parastā piecstāvu mājā, kur viss bija pazīstams: tapetes ar sīkiem ziediņiem, vecs dīvāns, kas čīkstēja kā rati, un ceptu kartupeļu smarža no kaimiņu dzīvokļa. Dzīvojām pieticīgi, bet, ziniet, tam bija sava romantika. Cilvēki bija tuvāki, vienmēr gatavi palīdzēt, padalīties ar maizes riecienu vai vienkārši parunāties par dzīvi. Mēs nezinājām, kas ir viedtālruņi, bet mācējām priecāties par sīkumiem: pirmo sniegu, rindu pēc mandarīniem pirms Jaunā gada vai gājienu uz ēdnīcu ar draugiem.
Virtuves dzīvokļos vien divi reiz trīs metri – ne vairāk. Noliksi katlu – un viss, griezties vairs nav kur. Un ledusskapji? Mūsu ģimenē līdz 1977. gadam ledusskapja nebija! Ziemā mamma produktus turēja uz balkona. Un tā dzīvoja daudzi. Mājās gatavot bija neērti, un, godīgi sakot, arī negribējās. Vieglāk bija aizskriet uz ēdnīcu, kur par 50 kapeikām varēja tā pieēsties, ka bikses plīsa vīlēs.
Kāpēc ēdnīcas bija tik svarīgas
Ēdnīcas – tas nebija vienkārši ēstuvīte, kur paēst. Tā bija vesela tradīcija, vieta, kur pulcējās visi – no strādniekiem līdz studentiem. Joprojām atceros, kā ar tēti gājām uz viņa rūpnīcas ēdnīcu blakus ielā. Tur vienmēr smaržoja pēc boršča, svaigas maizes un kaut kā tik pazīstama, ka deguns sāka kņudēt. Cilvēki stāvēja rindā ar paplātēm, jokoja, apsprieda, kurš kur dabūjis deficīta zābakus, bet tante Zina aiz letes sauca: “Kam kotletes? Ņemiet, kamēr karstas, citādi jau paņems!”
Kāpēc tik bieži gājām uz ēdnīcām? Viss vienkārši – mājās gatavot bija neērti, bet reizēm arī nebija no kā. Mazas virtuves, ledusskapju trūkums, un produktus dažkārt vajadzēja “dabūt” caur paziņām. Ēdnīcas glāba – ēdiens bija lēts, sātīgs un, galvenais – ar dvēseli. Ienāc, paņem paplāti, izvēlies boršču vai kotleti ar makaroniem, un tad sēdi pie garā galda, pļāpā ar draugiem un jūties kā mājās.
TOP 5 ēdieni no ēdnīcas: garša, kuru nevar aizmirst
Tagad – pie gardākā – ēdieniem, ko vēl šodien atceros ar siltumu. Ēdnīcās viss tika gatavots pēc standartiem, stingri pēc receptes, bet ar kaut kādu neticamu mīlestību. Šeit ir mans TOP 5 ēdienu saraksts, kurus bērnībā dievināju – un esmu pārliecināts, ka arī jūs tos mīlējāt un mīlat!
1. Borščs ar pampuškām: klasika, no kuras siekalas tek
Borščs ēdnīcā – īsti svētki! Biezs, trekns, košā biešu krāsā, ar liellopu gaļas gabaliņiem, kāpostiem un kartupeļiem. Klāt – ķiploku pampuškas vai rudzu maize. Atceros, kā tētis ņēma karoti boršča, aizvēra acis un teica: “Lūk, šis ir ēdiens!” Gribat tādu pašu? Mana ģimenes recepte (viena no daudzām):
Ēdnīcu borščs (4 porcijām):
300 g liellopa gaļas
2 bietes
3 kartupeļi
1 burkāns
1 sīpols
200 g kāpostu
2 ēd.k. tomātu pastas
2 ķiploka daiviņas
sāls, pipari, lauru lapa
2 litri ūdens
Pampuškām:
300 g miltu
1 tējk. rauga
1 tējk. cukura
0,5 tējk. sāls
150 ml silta ūdens
2 ķiploka daiviņas
2 ēd.k. augu eļļas
Pagatavošana: Vāriet buljonu no liellopa gaļas – apmēram pusotru stundu. Sarīvējiet bietes, burkānu, sagrieziet sīpolu, apcepiet ar tomātu pastu. Buljonā lieciet kartupeļus, kāpostus, apceptos dārzeņus, vāriet 20 minūtes. Pievienojiet ķiploku, lauru lapu, sāli, piparus. Pampuškām sajauciet mīklu no miltiem, rauga, cukura, sāls un ūdens. Ļaujiet stundu uzrūgt, veidojiet maizītes, cepiet 180°C 15–20 minūtes. Pēc tam apsmērējiet ar eļļas un ķiploku maisījumu.
Pasniedziet boršču karstu ar pampuškām – un baudiet kā vecajos labajos laikos! Ēdnīcās borščs vienmēr bija svaigs, bet pampuškas – mīkstas kā mākonis. Reizēm apskaužu tos, kuri varēja to ēst katru dienu, nevis reizi nedēļā, kā tagad.
2. Kotlete ar makaroniem un mērci: vienkārši, bet ģeniāli
Kotlete ar makaroniem – ēdiens, no kura man joprojām siekalas tek. Vienkāršs, sātīgs, ar biezu mērci, kas iesūcās makaroniņos. Reizēm kotlete bija “pa mājas modei” – no maltas gaļas, citreiz “pa kijeviešu modei” ar sviestu iekšā (gan reti). Makaroni bija mīksti – un tieši tas bija forši.
Recepte:
500 g maltās gaļas (cūkgaļa + liellops)
1 ola
100 g maizes (izmērcēta pienā)
1 sīpols
sāls, pipari
300 g makaronu
2 ēd.k. miltu
1 ēd.k. tomātu pastas
200 ml ūdens vai buljona
Pagatavošana: Sajauciet malto gaļu ar olu, maizi, sasmalcinātu sīpolu, sāli un pipariem. Veidojiet kotletes, apcepiet līdz kraukšķīgai garoziņai. Vāriet makaronus. Mērcītei – apcepiet miltus, pievienojiet tomātu pastu, ūdeni, vāriet līdz biezumam. Visu lieciet kopā un pasniedziet karstu! Reizēm skatos uz mūsdienu restorāniem un domāju – kur ir tā mērces garša, kas bija ēdnīcā? Kaut kas vairs nav tā kā agrāk…
3. Vinegrets vai korejiešu burkāni: salāti ar raksturu
Salāti ēdnīcās – atsevišķs stāsts! Vinegrets ar savām spilgtajām krāsām – bietes, kartupeļi, burkāni, gurķīši – bija boršča labākais draugs. 80. gados parādījās korejiešu burkāni – asi, kraukšķīgi, ar kaut kādu eksotisku garšu. Mēs, puikas, tos ar sajūsmu notiesājām, bet pieaugušie pukojās: “Kāds dīvains ēdiens no ārzemēm!”
Recepte:
2 bietes
2 kartupeļi
1 burkāns
2 sālīti gurķīši
1 sīpols
2 ēd.k. augu eļļas
sāls, pipari
Pagatavošana: Vāriet un sagrieziet bietes, kartupeļus, burkānu kubiņos. Pievienojiet smalki sagrieztus gurķus un sīpolu. Pielejiet eļļu, pievienojiet sāli, piparus. Pasniedziet atdzesētu.
4. Mannas putra vai rīsu sacepums: bērnības garša
Mannas putra ar sviestu vai ievārījumu – tās ir manas rīta atmiņas. Bet rīsu sacepums ar rozīnēm un krējumu – īsts skolas ēdnīcas hīts. Rīsu sacepuma recepte
Sastāvdaļas:
1 glāze rīsu,
500 ml piena,
2 olas,
50 g rozīņu,
2 ēd. k. cukura,
100 g skābā krējuma.
Pagatavošana: Uzvāriet rīsus pienā. Sajauciet ar olām, cukuru un rozīnēm.Cepiet 180°C temperatūrā 30 minūtes. Pasniedziet ar krējumu.
5. Kompots no žāvētiem augļiem un ķīselis: saldais noslēgums
Bez kompota pusdienas nebija īstas pusdienas! No kaltētiem āboliem, bumbieriem un rozīnēm vārīja aromātisku dzērienu, bet ziemā pasniedza biezu ķīseli – ķiršu vai dzērveņu. Vienkārša kompota recepte. Sastāvdaļas:200 g žāvētu augļu, 2 litri ūdens, 3 ēd. k. cukura.
Pagatavošana: Iemērciet žāvētos augļus uz 30 minūtēm. Vāriet 20 minūtes, pievienojiet cukuru. Atdzesējiet. Tas bija mūsu deserts – vienkāršs, bet ārkārtīgi gards!
Šīs receptes ir daļa no manis. Jā, dzīve nebija viegla: mazi dzīvoklīši, rindas, deficīts. Bet cilvēki bija laimīgi par to, kas viņiem bija. Ēdnīcas sniedza ne tikai ēdienu, bet arī saziņu. Šodien man dažreiz kļūst skumji, ka tā visa vairs nav. Bet es esmu priecīgs, ka varu ar jums ar to dalīties.
Nu, ko – atzīstieties, vai vārījāt boršču? Vai tomēr domājat, ka mūsdienu ēdiens ir labāks? Rakstiet komentāros! Paldies, ka izlasījāt līdz galam, draugi! Ierakstiet komentāros, kādus ēdienus jūs atceraties no ēdnīcām!