Agrāk šo zupu ēda nabadzīgā tauta, tagad to pasniedz kā delikatesi restorānos

Vai vēža gaļa ir veselīga

Kāda ir īsta vēža gaļas garša? Tiem, kuri to nekad nav mēģinājuši, jāzina, ka tā variē no baltas līdz rozā krāsai. Tai ir maiga, nedaudz riekstaina pēcgarša, un zivju aromāts ir ļoti viegls. Lai piekļūtu gaļai, jāatver knaibles un astes daļa.

Tie ir viegli sagremojami, un to gaļa ir īpaši maiga. 100 gramos vārīta vēža ir tikai 81 kcal. Tā nodrošina organismam olbaltumvielas – būtisku būvelementu, kā arī satur veselīgas nepiesātinātās taukskābes, tostarp omega-3. Šīs vielas palīdz samazināt „sliktā” hol. līmeni un kavē tauku uzkrāšanos. Regulāra to gaļas lietošana var darboties kā labvēlīgs līdzeklis un stiprināt.

Vēža gaļa noteikti ir veselīga. Tā ir zema tauku satura un bagāta ne tikai ar olbaltumvielām, bet arī ar svarīgiem minerālvielām. Tā satur C, E, D un B grupas vitamīnus. Tā ir arī labs kalcija, vanādija un sēra avots.

 

Zupas recepte

Pārpalikumi, piemēram, čaumalas, knaibles u.c., tiek izžāvēti un samalti javas traukā. Iegūtos pulverveida atlikumus liek katlā ar trim ēdamkarotēm sviesta. Maisījumu karsē uz lēnas uguns apmēram 15 minūtes, ik pa laikam maisot. No maisījuma virspuses tiek savākts vēža sviests. Buljonu pievieno vairākas reizes, un katru reizi savāc izkusušo sviestu.

Pēc tam savāktais vēža sviests tiek sajaukts ar buljonu, kas iepriekš vārīts kopā ar dārzeņiem un gaļu, un visbeidzot tiek pievienots krējuma un miltu maisījums. Pēdējais solis – pievienot vēža gaļu pašai zupai. Viss tiek karsēts līdz vārīšanās temperatūrai. Zupa jāpasniedz ar svaigi sakapātām dillēm.

Tiramisu “Rafaello” – garšīga klasiska deserta variācija