Ājurvēdas dziednieka labākie padomi latviešu sievietēm

Kas der visiem, neder nevienam

Piekrītot, ka cilvēks savas veselības labā ļoti daudz var darīt pats, taujāju pēc kādiem ieteikumiem, receptēm, ko varētu izmantot ikdienā. Sohans mani drusku atvēsina – esot grūti dot ieteikumus kaut vai ēdienkartei, jo katram ir atšķirīga ķermeņa konstitūcija. Ir vata, pita un kapha un šo došu kombinācijas. Nezinātājs pats savējo nemaz nevarot noteikt, tāpēc labāk veikt pulsa diagnostiku pie zinoša ārsta, kurš precīzi pateiks, kādas problēmas varētu rasties un ko tāpēc vajadzētu vai nevajadzētu ēst. Pat tāds nevainīgs šķidrums kā tēja vienam var nākt par labu, bet citam – par sliktu, par citiem ēdieniem pat nerunājot! Ir svarīgi zināt, kas ir tavi ēdieni un dzērieni. Ēdienkarte jāpielāgo arī konkrētai saslimšanai, ja tāda ir.

Tomēr man izdodas pierunāt Sohanu kaut vai nedaudz vispārināt ieteikumus, un viņš ir gatavs dalīties savos vērojumos par mūsu – eiropiešu – veselības problēmu izcelsmi un šo to rekomendēt, pēc mana lūguma īpaši pievēršoties sievietes veselībai.

Lasi arī: Mūsdienās cilvēkus ar lielāku iespējamību un biežāk nogalina paša spranda, nevis vēzis; Plašs materiāls kā sevi pasargāt

Meitenes – nepietiekami audzinātas

“Ēkas liktenis ir atkarīgs no pamatiem – ja pamati būs kvalitatīvi un ielikti labā laikā, ēka turēsies ilgi. Plaisas sienās var salabot, bet pamati ir, kādi nu ir. Ja tie vāji, ēka slimos. Bērnībā veidojas cilvēka veselība, un vecākiem pret to jāizturas ļoti, ļoti nopietni.

Sieviete dzīvo ar emocijām, tā daba paredzējusi. Viņa spēj iztēloties daudz un dažādu scenāriju: ja redzēs televīzijā skaistu kleitu, viņa to sev domās pielaikos un vēl iztēlosies, cik labi izskatās, kā to uztver apkārtējie… No vienas ekrānā redzētas kleitas uzbūvēs veselu pasauli! Katru lietu projicēs savā dzīvē. Un tas nav slikti! Slikti ir tas, ka… Saprotiet, es mīlu visas kultūras. Daba un daudz kas cits Latvijā ir ļoti skaists, bet man diemžēl jāteic, ka sociālā kultūra šeit neveicina veselību. Esmu redzējis 11–15 gadus vecas meitenes smēķējam, un ne tikai. Šajā vecumā veidojas ķermenis, mainās hormoni. Ja tad neveselīgi ēd, dzer, smēķē, stājas dzimumsakaros, vēlu iet gulēt, klausās skaļu mūziku, nemitīgi sēž pie datora vai telefonā, tiek ielikti nekvalitatīvi pamati. Menstruācijas (sāpīgas vai neregulāras mēnešreizes Eiropā ir ļoti izplatīta problēma!) nenoris tā, kā tām būtu jānotiek, jo organismā nonāk neatbilstoša informācija.

Šeit nepietiekami pievērš uzmanību meiteņu audzināšanai, ļauj viņām darīt, kas ienāk prātā. Un tas ir superslikti. Bērnībā iegūtu pieredzi pēc tam mainīt ir ārkārtīgi grūti!

Kad nosakām diagnozi, nolasām arī čakras, un man jāteic – daudzām 13–14 gadus vecām meitenēm jau ir bijušas dzimumattiecības, kaut arī ne viņu orgāni, ne hormonālā sistēma nesaprot, kas to laikā notiek! Pat katram dārzenim taču ir savs gatavības laiks. Agras attiecības ļoti smagi var atspēlēties nākotnē .

Uzskatu – tā nav meiteņu, bet gan vecāku vaina. Daudzi problēmas vienkārši ignorē. Meitenēs tas rada bailes, bet bailes izraisa stresu gremošanas un elpošanas sistēmā, kas savukārt veicina astmu.

Pusaudžu vecumā meitenēm būtu jāiet gulēt, vēlākais, ap desmitiem vakarā. Studentu gados var iet gulēt arī pēc vienpadsmitiem, bet ir nepieciešamas vismaz septiņas stundas ļoti laba miega. Un noteikti ne blakus mobilajam tālrunim!

Vēl pirms gadsimta bērni nedzima slimnīcās ar ķeizargriezienu, sievietes dzemdēja mājās, turklāt nevis vienu, bet septiņus bērnus. Bija ļoti vienkārša dzīve, vienkāršs ēdiens, mierīga sirds un tīras domas. Mūsdienās domas ir slimas. Ja meitenes par daudz dzīvo televīzijas un interneta radītā pasakā, domas raisa gaidas un vēlmes, un tās nenovēršami rada ciešanas.”

 

Šķiršanās nelaime

“Vecāki, neuzskatiet savus bērnus (īpaši meitas!) par pieaugušajiem – to es gribētu likt visiem pie sirds. Neļaujiet, lai citi izmanto viņu mentālo, fizisko un sociālo enerģiju! Tad meitenei būs iespējams izveidot tādu laulību, kur sievai un vīram ir viena, kopēja dvēseļu enerģētika,” turpina Sohans.

“Cilvēkam ir septiņas čakras, katra pilna ar enerģiju. Mūs darbina kosmiskā elektrība. Daudzas fiziskās attiecības ar vīriešiem nozīmē, ka meitene tiek pieslēgta daudzām citām enerģijām. Vēlāk ir ļoti grūti tās pilnīgi atslēgt. Tāpēc Indijā sievietes izvairās pat pieskarties kādam, kas nav viņas vīrs!”

Vēl viena liela nelaime ir šķiršanās, kas atstāj nozīmīgu ietekmi uz bērnu veselību, vērtē Sohans. Pēc viņa vārdiem, tā iekārtots, ka bērnos vairāk ir mātes enerģija. Meitenē caur māti var izveidoties naids pret vīriešiem. “Indijā pat tad, ja pārim ir sliktas attiecības, viņi tās neizrāda bērnu klātbūtnē. Pēc bērna dzimšanas vecākiem vairs nav savas dzīves, viss ir bērna labā. Tāpēc, kad vecāki noveco, bērni parūpēsies par viņiem, nebūs jādomā, ko ēst, kur dzīvot. Bērnu pienākums ir sagādāt vecākiem visu vajadzīgo, pirms vēl viņi to ir paprasījuši. Šeit viss ir otrādi.”

Lai meitenēm būtu skaista, veselīga āda, cauru ziemu būtu jādzer burkānu–biešu sula ar drusciņu ingvera. To var lietot arī vecākas sievietes – palīdzēs redzei, asiņu sastāvam, gremošanai, tomēr jauniem cilvēkiem rezultāti ir ātrāk.

“Un vēl – mazāk jādzīvo izdomātā realitātē! Kapha doša streso par savu apaļīgo uzbūvi, uztraucas, ka nav skaista. Bet viņas ir kaphas, un tur neko nevar darīt! Toties tās var nodzīvot ilgu mūžu bez nevienas slimības. Tāpēc nevajag pārāk noskaņoties uz svara zaudēšanu, citādi var nodarīt pāri veselībai. Labāk uzšūt tērpu, kas piestāv!”

Slimas attiecības, slimi paši

“Arī vēlākajā dzīvē Indijā par sievieti ļoti rūpējas visi vīrieši viņas dzimtā. Pat brālis drīzāk klausīs māsai, nevis sievai. Tāda kultūra. Sievietes dzīve tur ir viegla un vienkārša. Eiropā ir pavisam citādi – sievietēm ir daudz seksuālo partneru. Vienkārši tāda te sociālā kultūra,” uzskata ājurvēdas ārsts. “Jūsu kultūrā sievietei ir pārāk daudz pienākumu un atbildības: jāpelna, jākopj māja, jāaudzina bērni, jārūpējas par vecākiem… Vēl klāt arī bailes, ka mīļotais vīrietis viņu pametīs.”

Sohans skaidro, ka attiecībām ir nozīmīga loma veselībā. Stresa un sliktu attiecību dēļ sievietēm rodas vēzis, īpaši krūts vēzis, diabēts, kustību sāpes, došu disbalanss, depresija, miega traucējumi. “Ja tavā dzīvē ir tiešām labs vīrietis, kurš tevi mīl un par tevi rūpējas, 80 procenti problēmu pazūd. Nav būtiski, cik bagāti jūs esat, cik liela māja jums ir. Ja viņš ir negatīvs un rada problēmas, sieviete nebūs ne laimīga, ne vesela, lai cik svaigu ekopārtiku viņa lietotu. Kāpēc Indijā ir tik daudz veiksmīgu laulību? Jo viņi dzīvo tikai viens otram.”

Ja attiecības nav izdevušās, vai jācenšas no tām tikt vaļā? “Nē! Ja tu tā domā, tātad esi vāja un arīdzan nevesela,” skaidro Sohans. “Ja pie tevis ir atnācis kāds, kurš nav jauks, tātad tev ir tāda karma! Ja atstumsi viņu, cietīsi nākamajā dzīvē. Labāk izdziedināt šīs attiecības, un tu to vari, tas ir iespējams!”

“Daudzas sievietes, ko esmu šeit saticis, ir enerģijas supertransformatori, viņas vienmēr ar visu tiek galā, vienmēr smaida, apveltī ar sirsnību apkartējos. Zini, kāpēc? Tāpēc, ka viņas ir atmetušas jebkādas gaidas – ko viņām dos vīrs, bērni, vēl kāds. Viņas ir veselas un laimīgas, un dzīvo patiesā harmonijā.”

Un ja nu man negribas būt daļai no pāra? “Ir trīs veidu attiecības: mentālās (divu prātu dod-un-ņem attiecības), sirds līmeņa attiecības, kur viss notiek no sirds, nesavtīgi, un nabassaite – vissvarīgākās attiecības, kas veidojas ar māti. Visa enerģija, visa prāna, ko saņēmām no mātes, nāk caur nabu. Tāpēc māte ir dievietes kārtā. Naba ir dievu Krišnas un Lakšmi pārziņā, kas atbild par visu labo mūsu dzīvē. Ja tev ir labas attiecības ar māti, tavu dievu, tavu dvēseli, tad tu necietīsi no materiālām lietām. Ja tava sirds ir laimīga, tev nav obligāti jābūt pāra attiecībās!”

Daudzām Sohana pacientēm ir gremošanas problēmas, liekais svars, novājināta imunitāte, negatīvas domas. Iemesls? “Nav ielikti labi pamati bērnībā, jo tas ir cikls – viss ir saistīts!”

Lasi arī: Mūsdienās cilvēkus ar lielāku iespējamību un biežāk nogalina paša spranda, nevis vēzis; Plašs materiāls kā sevi pasargāt

Pēc 60 jāiztīra drazas

Pēc 60 gadiem jāsāk rūpēties par garīgo veselību: meditēt, skaitīt mantras vai ko citu. Jāiztīra visas drazas, kas mūža laikā sadzīvotas, apzināti un neapzināti sakrātā karma, visas kļūdas. No tām varot tikt vaļā tiešām viegli, drošina Sohans. Savukārt pēdējie dzīves brīži un tas, kur pēc nāves nonāks dvēsele, saskaņā ar vēdisko sistēmu ir ļoti atkarīgs no tā, kādas bijušas mūsu domas un emocijas. To dēvē par dzīves un nāves mākslu.

“Kad Indijā kāds cilvēks tuvojas savai nāves stundai, tuvinieki ir ap viņu, rūpējas, skaita lūgšanas, lai viņa dvēsele nonāktu kādā labākā vietā. Tur var būt 10 cilvēki vai vairāk. Šeit, Latvijā, veci cilvēki, kas dzīvo kaut kur tālu laukos, nomirst vientulībā, un dažkārt viņu ķermeņi pat dienām ilgi paliek neapglabāti. Tā ir elle! Kultūra ir atbildīga par visām attiecībām, arī šādā griezumā.

Šeit un tagad vienotības sajūtas ar dzimtu nav, ir internets un mobilais tālrunis. No vēdiskā viedokļa tā ir savā ziņā velnišķīga enerģija. Šajā reģionā cilvēki mirst smagi, jo visu dzīvi viņiem ir spēcīga pieķeršanās, piesaiste lietām, skaistumam, seksam.”

Sohana tēja, ieteicama sievietēm pēc 16 gadu vecuma

2 zaļā kardamona auglīši,

2 melnie pipari,

2 cm ingvera,

¼ citrona sulas,

2-3 piparmētru lapiņas,

krustnagliņa.

Visu sasmalcina, aplej ar pusotru glāzi ūdens un vāra 5-6 minūtes. Var pievienot melno sāli.

Svara samazināšanai ņem ½ citrona sulas, enerģijai pievieno pustējkaroti medus.

Ziemā dzer 2-3 reizes dienā, vasarā – reizi dienā. Grūtnieces arī ziemā tikai reizi dienā!

Citi ieteikumi

Lecamaukla

* Brīnišķīga fiziska aktivitāte meitenēm ir lecamaukla – tā paceļ seksuālo enerģiju no zemākās čakras uz augstākajām.

* Pēc 20–22 gadiem ar lecamauklu vai citādi celt augšup seksuālo enerģiju vairs nav aktuāli – tā jātērē kam citam. Minimums būtu 15 minūtes dienā veltīt elpošanas vingrinājumiem (pranayama), lai noņemtu saspringumu. Tikai relaksētā stāvoklī var pieņemt labus lēmumus, Sohans atgādina.

 

Vēsa duša

Sievietēm 23–60 gadu vecumā Sonans silti iesaka regulāri iet vēsā (nevis aukstā!) dušā, jo tā ļoti labi izvada no organisma stresu un lieko karstumu (mūsdienās tā ir problēma, ko izraisa pārmērīga prāta darbība.). Menstruāciju laikā gan to darīt nevajag.

 

Kādai būtu jābūt sievietes dienaskārtībai pēc 60 – iesaka ājurvēdas ārsts:

* Jāceļas agri – ap saullēktu (ziemā – ap 6.30–7.30), jāapmazgājas un 15 minūtes jāveic 100 dziļas ieelpas un izelpas pie pavērta loga. To var izpildīt pat tie, kam citi vingrojumi nav pa spēkam. Tas sniegs pietiekami daudz skābekļa, lai nomierinātos mentāli, atbrīvotos no liekām domām.

* Brokastīs jāēd veselīga barība – putras, augļu salāti, svaigi spiestas sulas, vārīti dārzeņi. “Es nesaku, ka pilnībā jāseko ājurvēdas diētai (un šajos platuma grādos tas arī būtu grūti!), tāpēc pusdienās var ēst, ko gribas,” atvēl Sohans.

* Vakariņas – vieglas, vieglas: tikai zupa vai rīsi ar dārzeņiem, vai tml.

* Daudz jādzer –2–2,5 litri ūdens dienā.

* “Ļoti liela loma veselības uzturēšanā ir garīgajai praksei, bet mums atrodas laiks visam, tikai ne tam! Katru dienu būtu jājautā savai dvēselei – kas šodien būtu darāms, kas ir un kas nav labs mūsu veselībai.”

 

Vienkārši veselīgas un veselīgi vienkāršas atziņas

Jādzīvo apzināti, katrai darbībai jāatvēl laiks. Ne tikai jāēd, bet arī jāmazgājas un tualetē jāsēž apzināti. Bez interneta!

Ja velti uzmanību ēdienam (un nekam citam tajā laikā), veidojas ļoti veselīgas siekalas un nekas nav jādzer. Ja tava apziņa ēšanas laikā ir telefona va televizora ekrānā, šādas siekalas nevar veidoties.

Lasi arī: Mūsdienās cilvēkus ar lielāku iespējamību un biežāk nogalina paša spranda, nevis vēzis; Plašs materiāls kā sevi pasargāt

Mēs domājam par daudz. Īsumā ir tā – ja tu kādā jautājumā neko nevari izdarīt, tad nav jēgas par to domāt. Ja vari, arī nav ko daudz domāt, tad jāceļas un jādara! Ļoti vienkārši.

Dzīvē viss ir mūsu pašu radīts. Tu esi tur, kur esi, tāpēc, ka kādā savas dzīves mirklī esi to izvēlējies.

Īstenībā tev nav nepieciešams neviens ārsts, tu pats sevi vari izdziedināt, tikai jāseko tam, ko ķermenis prasa.

Centies iztikt ar mazāk vēlmēm un gaidām, jo tā rodas problēmas.

Mēs pat iedomāties nespējam, cik milzīgu kaitējumu organismam nodara agresija, negatīvas domas, sliktas emocijas. Galvenais, ka tavas negatīvās emocijas ne nieka nenodara tam, uz kuru tu dusmojies, kurš ir pievīlis tavas gaidas!

Avots:

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment