Andreja Upīša Memoriālmājā izstāde “Saimnieču rokdarbi – dvieļi”

Minolta DSC

No 25. augusta līdz 31. septembrim Andreja Upīša memoriālmājā (Daugavas iela 58, Skrīveri, Skrīveru novads) būs skatāma izstādē “Saimnieču rokdarbi – dvieļi”.

No Aizkraukles Vēstures un mākslas muzeja krājumā esošajiem 124 dvieļiem, izstādē apskatāmi 25. Eksponētie dvieļi darināti laika posmā no 19. gs. beigām līdz 20 gs. vidum Bebros, Koknesē, Zalvē, Sunākstē, Vietalvā, Krapē, Stukmaņos, Vallē, Vestienā, Mazzalvē, Pilskalnē, Secē, Iršos, Aizkrauklē, Skrīveros, Neretā, Kalsnavā, Skultē.

Dvielis ir priekšmets, kuru mēs izmantojam katru dienu un tāpēc īpašu uzmanību tam nepievēršam. Aplūkojot seno dvieļu rakstus, var redzēt gan lielu darbu, gan meistarību un skaistumu. Dvielis pieskaitāms interjera tekstilijām. Dvieli izmantoja arī kā velti kristības, kāzās, bērēs. Bija pazīstami seši dvieļu veidi: mutes, pirts, roku un trauku slaukāmie, goda un kapa dvieļi. Katrai dvieļu grupai zemnieka dzīvē bija sava noteikta vieta, tāpēc to izejmateriālu un rotājumu izvēlējās atbilstoši lietošanas uzdevumiem. Pamatā dvieļus darināja no mājās austa linu, pakulu vai kaņepāju auduma. Izmantoja arī pirktu kokvilnas audumu. Dvieļi tika dažādi rotāti ar izšuvumu balto darbu tehnikā, ar krāsainu izšuvumu krustdūriena vai klājdūriena tehnikā. Dvieļu galus rotāja sietas, pītas, adītas vai tamborētas mežģīnes. Ikdienā lietojamie dvieļi rotāti netika.

Ieejas maksa: 2.00 EUR

Skolēniem, studentiem, pensionāriem – 1.00 EUR

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment