Apmācīs reģionālos ārstus palīdzības sniegšanā pacientiem pēc smagām traumām

22. un 23. novembrī Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā pulcēsies speciālisti no visām Latvijas ārstniecības iestādēm, kurās tiek sniegta neatliekamā palīdzība, lai apgūtu zināšanas palīdzības sniegšanā pacientiem ar politraumu.

Pasaulē un arī Latvijā pieaug traumu skaits, kas ir saistītas ar skeleta, mīksto audu un ķermeņa orgānu ievainojumiem. Šāds traumu kopums tiek klasificēts kā politrauma. Iemesls ir lielāka satiksmes intensitāte, aktīvāka iedzīvotāju pārvietošanās, sadzīves traumatisms, tautsaimniecības aktivitāte un dažādi vides faktori.

Politraumas vienības vadītājs Alvis Melderis: „Politraumas aprūpe ir sarežģītākā medicīnas nozare, jo bieži palīdzības sniegšana ir iespējama ļoti ierobežotā laika periodā. Tas no ārstniecības personām, kuras iesaistītas palīdzības sniegšanā, prasa labas zināšanas, disciplīnu un komandas darba iemaņas. Pašlaik Latvijā atsevišķas medicīnas specialitātes ir tieši iesaistītas politraumas slimnieku aprūpē, taču pietrūkst pieredze taktikas un dažādu ārstniecības iestāžu sadarbības jomā. Vienota rīcības algoritma trūkuma dēļ tiek zaudēts laiks, lai glābtu cietušo.”

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā nonāk vissmagāk cietušie cilvēki no visas Latvijas, jo šī ir vienīgā ārstniecības iestāde valstī, kur darbojas speciāla Politraumu vienība un 24 stundas diennaktī pieejami visi speciālisti, kuri var būt nepieciešami pacienta ar politraumu glābšanai un aprūpei. Līdz ar to slimnīcas speciālisti ir uzkrājuši unikālas zināšanas un ir gatavi tās nodot kolēģiem no reģioniem.

A. Melderis: „Šobrīd ir iespējams apmeklēt īsus starptautiskus kursus, taču tas ir saistīts ar augstu mācību maksu, un bez pastāvīga mācību un treniņu procesa kursu apmeklēšana nedotu vērā ņemamu efektu. Rīgas Austrumu slimnīca jau 8 gadus nodrošina politraumas aprūpi Latvijā, balstoties uz starptautisku vadlīniju pieredzi, ir nodibināta Politraumas vienība, kas darbojas pēc vienota komandas principa, un ir izdots mācību līdzeklis “Politraumas aprūpe daudzprofilu stacionārā”. Šī pieredze un nepieciešamība ieviest vienotu politraumas aprūpes modeli valstī ir noteikusi mūsu iniciatīvu organizēt kursu “Politraumas aprūpes pamati”. Kursa beidzēji apgūs zināšanas, kas ļaus veikt pareizo taktikas izvēli dažādos politraumas gadījumos un uzlabot ārstēšanas rezultātus. Šis zināšanu kopums nodrošinās pareizas ārstniecības stratēģijas izvēli attiecīgā stacionārā, definējot nepieciešamo izmeklējumu un manipulāciju daudzumu, kā arī koordināciju valsts līmenī, izvairoties no nevajadzīgas ārstniecības resursu tērēšanas.”

Divu dienu kursi norisināsies stacionārā „Gaiļezers”. Lekcijas lasīs virkne slimnīcas vadošo speciālistu: Vispārējās un neatliekamās ķirurģijas klīnikas vadītājs prof. Guntars Pupelis, slimnīcas ķirurģijas galvenais speciālists asoc.prof. Haralds Plaudis, Toksikoloģijas un sepses klīnikas vadītājs Oļegs Šuba un Invazīvās radioloģijas nodaļas vadītāja Sanita Ponomarjova, Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs un Neatliekamās radioloģijas nodaļas vadītāja Aelita Žvīgure. Kursu dalībnieki apmeklēs arī valsts lielāko Neatliekamās palīdzības klīniku ar iespēju piedalīties tās darbā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment