Atklāta jauna vīriešu slimība: BIGOREKSIJA

Kas ir bigoreksija?

Šie apziņas traucējumi rada neadekvātu skatu uz savu muskuļu lielumu un apjomu. Tie rada nemieru un liek cilvēkam redzēt savus muskuļus kā neapjomīgus, par spīti tam, ka tie īstenībā ir lieli.

Tas mēdz būt raksturots, kā kaut kas pretējs anoreksijai.

“Muskuļu dismorfijas laikā cilvēks domā, ka viņš nekad nav pietiekami liels un muskuļots,” skaidro pētījuma autors, Robs Vilsons.

Bigoreksijas pazīmes varētu būt tādas, ka cilvēks ir apsēsts ar treniņiem, biežāk izvēlas treniņus nekā došanos satikties ar draugiem vai pat laicīgu ierašanos darbā. Daudz laika pavada skatoties spogulī, lieto steroīdus, proteīna kokteiļus.

Cik daudzi cieš no šīs slimības?

“Mēs zinām, ka aptuveni 10% no cilvēkiem cieš no šīs kaites. Bet ļoti daudzi cilvēki, nezinot par šādu traucējumu esamību, neapzinās, ka viņiem varētu būt šāda diagnoze, kuru var ārstēt,” stāsta Vilsons.

Noteikti ir vairāki tūkstoši cilvēku, kuri pārlieku daudz satraucas par savu ārējo izskatu, izjūt nemieru un nepilnības sajūtu, kas spēj rezultēties depresijā un pat pašnāvībā.

Kā šī slimība rodas?

Tā var būt ģenētiski iedzimta slimība vai var tikt radīta ķīmisku vielu disbalansam smadzenēs. Kā arī, vispārīgā dzīves pieredze to var saasināt, jo daudzi vīrieši var saskarties ar tēlu, kāds ir jāsasniedz, lai kļūtu par pievilcīgu, spēcīgu un veiksmīgu vīrieti.

Neviena apakšveļas reklāma nav ar vīrieti bez “sešpakas” un lieliem bicepsiem, tāpēc vīrieši “parastie” izjūt spiedienu kļūt par tādiem.

Avots: independent.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment