Konservēti zirņi ir populārs un ērts ēdiens, ko bieži izmanto salātos, zupās un piedevās. Bet vai zinājāt, ka šķidrums no zirņu kārbas var būt tikpat veselīgs kā paši pākšaugi?
Vairums cilvēku ir pieraduši to izliet izlietnē, nemaz nedomājot, ka līdz ar to zaudē vērtīgu produktu. Tāpēc paskaidrosim, kāpēc šķidrums no zirņu kārbas nav jāizlej.
Šķidrums, kurā tiek uzglabāti zirņi, veic vairākas svarīgas funkcijas. Piemēram, palīdz saglabāt zirņu struktūru un svaigumu ilgstošas uzglabāšanas laikā. Tāpat kā jebkurš cits šķidrums, arī zirnīšu ūdens palīdz uzturēt ķermeņa hidratāciju. Tā mineralizētā un barojošā sastāva dēļ tas var būt īpaši noderīgs, ja vēlaties papildināt savu šķidruma uzņemšanu.
Par šiem vēsturiskajiem priekšmetiem Latvijā var iegūt ievērojamas naudas summas
Tā kā zirnīši satur šķiedrvielas, to ūdens var palīdzēt uzlabot gremošanas sistēmas darbību. Šķidrums satur vitamīnus un minerālvielas, kas izdalās no pākšaugiem termiskās apstrādes un konservēšanas laikā. Starp tiem ir C vitamīns, B vitamīni, kālijs un magnijs. Tas piešķir ēdieniem vieglu sāļu garšu, ko var izmantot kulinārijas eksperimentiem.
Pēc ekspertu domām, konservēšanas laikā no zirņiem šķidrumā nonāk aptuveni 20-30% vitamīnu un mikroelementu. Šo ūdeni var izmantot kā pamatu zupām, mērcēm vai pat kā sāli aizstājēju dažādos ēdienos, kas piešķir papildus garšu un barības vielas.
Kur var izmantot šķidrumu
Kulinārija: Pievienojiet to zupām, tas piešķir ēdieniem bagātīgu garšu. Tas notiek arī ar mērcēm – šķidruma nelielais sāļums un aromāts var būt brīnišķīga piedeva ēdieniem. Savukārt vegānu gatavošanā šķidrums no konservētiem zirņiem bieži tiek izmantots, lai aizstātu receptēs olas.
Tomēr tas nav pats labākais pielietojums. Ir viena lieta, kur šis ūdens noderēs īpaši labi!
Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk