Atklāts Zemgales ārpusģimenes aprūpes atbalsta centrs “AIRI vecākiem”

Šodien Īslīces SOS bērnu ciematā tika atklāts Latvijas SOS bērnu ciematu veidotais Zemgales ārpusģimenes aprūpes atbalsta centrs “AIRI vecākiem”. Vienlaicīgi ar Zemgales centru savu darbību sāk arī atbalsta centri Rīgā un Vidzemē (Valmierā). Atbalsta centri “AIRI vecākiem” sniegs atbalstu topošajām un esošajām audžuģimenēm, aizbildņiem, adoptētājiem un viesģimenēm.

SOS bērnu ciematu veidotie ārpusģimenes aprūpes atbalsta centri Zemgalē (Īslīcē), Rīgā un Vidzemē (Valmierā) būs pirmie audžuģimeņu, aizbildņu, adoptētāju un viesģimeņu atbalsta centri, kas atvērti Latvijā saskaņā ar jaunizveidoto audžuģimeņu atbalsta sistēmu. Centri nodarbosies ar jaunu uzņemošo ģimeņu piesaisti un apmācību, sniegs ģimenēm psihosociālo atbalstu, kas nepieciešams, aprūpējot bērnu, kā arī aprēķinās un izmaksās atlīdzību specializētajām audžuģimenēm.

“Man ir patiess prieks būt klāt, kad tiek atklāts pirmais ārpusģimenes atbalsta centrs. Šī ir jauna lieta, kurai tikai vasarā tika dota zaļā gaisma. Par to bija daudz strīdu, taču es esmu pārliecināts, ka šādi centri ir ļoti nepieciešami. Tie sniegs atbalstu ne tikai specializētajām audžuģimenēm, bet kalpos par atbalstu visai audžuģimeņu kopībai, aizbildņiem, adoptētājiem un viesģimenēm. Tas ir nozīmīgs solis, lai nodrošinātu ģimeniskai videi pietuvinātu ārpusģimenes aprūpes pakalpojumu pieejamību bez vecāku gādības palikušiem bērniem” centra atklāšanā teica labklājības ministrs Jānis Reirs.

“Esam gandarīti, ka divdesmit darbības gadu laikā uzkrāto pieredzi, veidojot un atbalstot SOS ģimenes bērniem, kuri zaudējuši savu bioloģisko vecāku aprūpi, turpmāk savos ārpusģimenes aprūpes atbalsta centros Zemgalē, Rīgā un Vidzemē varēsim nodot ikvienai ģimenei, kura vēlas vai jau ir uzņēmusies rūpes par audžubērniem. No sirds aicinām topošās un esošās uzņemošās ģimenes meklēt atbalstu pie mūsu centru speciālistiem Īslīcē, Rīgā un Valmierā, lai bērnu nonākšana un dzīve ģimenēs ritētu pēc iespējas veiksmīgāk. Ticam, ka šo centru izveide ir vēl viens solis tuvāk Latvijai, kurā visi bērni aug ģimenēs nevis bērnu aprūpes iestādēs”, teica Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācijas direktore Ilze Paleja.

Par SOS bērnu ciematiem

Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācija ir nevalstiska, labdarības organizācija, kas nodrošina ilgtermiņa ģimenisku aprūpi bez vecāku gādības palikušiem bērniem un veic preventīvo un sociālo darbu ar ģimenēm ar bērniem, kā arī veic bērnu interešu aizstāvības darbu. Latvijas pašvaldībās. Divu SOS bērnu ciematu audžuģimenēs (Īslīcē un Valmierā), kā arī SOS jauniešu mājā Jelgavā – atbalstu, drošību un jaunas mājas raduši 140 bērni un jaunieši no visas Latvijas. SOS Ģimeņu atbalsta centros ik gadu sniedz nepieciešamo atbalstu un palīdzību vairāk kā 500 bērniem no Valmieras, Rīgas, Bauskas.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment