Augstākās raudzes eksāmens: Leipcigas Gewandhausorchester triumfē “Lielajā dzintarā”

16. oktobra vakarā viens no pasaules izcilākajiem simfoniskajiem kolektīviem – tradīcijām bagātais Leipcigas Gewandhausorchester diriģenta Andra Nelsona vadībā sniedza vēsturisku koncertu Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars”.

Orķestra rudens koncertturnejas ietvaros noslēdzošajā Latvijas koncertā tika atskaņotas Pētera Čaikovska operu ārijas dziedātājas Kristīnes Opolais sniegumā, Andra Dzenīša simfoniskais opuss “Māra” un Gustava Mālera Pirmā simfonija, izpelnoties patiesas un nerimstošas publikas stāvovācijas.

Uzrunājot “Lielajā dzintarā” sanākušos klausītājus, koncertaģentūras “Laba mūzika” mākslinieciskais vadītājs Ints Dālderis atzīmēja: “Nepārspīlējot var teikt, ka Liepāja šobrīd ir vienīgā pilsēta Latvijā, kur atbilstošos apstākļos iespējams uzņemt šāda līmeņa orķestrus ar pasaules slavu, ar pasaules skanējumu. Lielā mērā tas ir pateicoties sakārtotajai infrastruktūrai – kvalitatīvām viesnīcām un lidostai, izglītotam klausītājam un īpašajam, vien Liepājai piemītošajam šarmam. Taču pirmām kārtām mūziķi un klausītāji uz Liepāju tiecas, jo šeit ir “Lielais dzintars” – izcila akustiskā koncertzāle.”

Vērtējot Leipcigas orķestra koncerttūres nozīmību un iespējas arī turpmāk Latvijā rīkot šāda līmeņa koncertus, Ints Dālderis savā uzrunā uzsvēra: “Gewandhauorchester koncerts diriģenta Andra Nelsona vadībā iespējams ir visnozīmīgākais notikums koncertzāles trīs gadu pastāvēšanas vēsturē un par šādu dienu ir domāts jau kopš koncertzāles atklāšanas 2015. gadā. Latvijas valsts simtgades priekšvakarā uz koncertu “Lielajā dzintarā” ir pulcējušies klausītāji ne vien no Liepājas, bet arī no Rīgas, brīnišķīgas Eiropas kulturas citadeles, kur simfonisko mūziku diemžēl arī 21. gadsimtā klausāmies tam nepiemērotos 19. gadsimtā celtos namos.”

Koncertu ar savu klātbūtni pagodināja Kultūras ministre Dace Melbārde, Liepājas pilsētas mērs Uldis Sesks, Liepājas koncertzāles arhitekts, profesors Folkers Ginks, kā arī Liepājas koncertzāles akustiskā risinājuma autors, profesors Karlheincs Millers.

Privātā sarunā ar koncertaģentūras “Laba mūzika” pārstāvjiem Millers atzīmēja: “Ar Liepāju mani saista sirsnīgas daudzu gadu attiecības. Esmu te bijis bieži. Tomēr Leipcigas Gewandhausorchester koncerts “Lielajā dzintarā” ir notikums, ko nedrīkstēju laist garām. Tas ir kā augstākās raudzes eksāmens mana un manas komandas darbam, kuru, kā es ticu, mēs esam godam izturējuši”.

Pēc 16. oktobra koncerta Liepājā Leipcigas mūziķi turpinās turneju ar koncertiem Manheimā un Dortmundē. Mājupceļā uz Vāciju orķestris devās ar speciālu Latvijas Nacionālās aviokompānijas AirBaltic čarterreisu no Liepājas Starptautiskās lidostas.

Koncertaģentūra “Laba mūzika” dibināta 2016. gada aprīlī. Tās mērķi saistās ne vien ar dedzīgu vēlmi organizēt augstas raudzes un kvalitātes klasiskās mūzikas notikumus, bet arī ar nepieciešamību iniciēt radošo norišu mezgla punktus, iezīmēt satikšanās un domapmaiņas asis, iekopt sarunu vietas. Pēc “Labas mūzikas” domām, šīm mūslaiku agorām jāspēj ar augstvērtīgu muzikālo piedāvājumu aizraut aizvien plašāku dzirdēt un domātgribošu cilvēku loku. “Laba mūzika” vēlas arī audzināt aizvien zinošāku un mērķtiecīgāku jauno klausītāju, lai augtu klasiskās mūzikas prestižs un celtos klausītāju pieprasītā repertuāra un mūziķu piedāvātā atskaņojuma kvalitāte. Koncertaģentūras dibinātāji ir profesionāli mūziķi ar vērā ņemamu pieredzi orķestra un solo muzicēšanā. Flautiste Anete Toča un klarnetists Ints Dālderis ideju par koncertaģentūras dibināšanu auklējuši jau no 2014. gada, kad kopīgi uzsāka darbu pie Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” atklāšanas koncertu sērijas. Viens no lielākajiem “Labas mūzikas” izaicinājumiem ir augstvērtīgu koncertu rīkošana ārpus Rīgas. “Laba mūzika” rīkoja “Berlīnes filharmoniķu” stīgu kvinteta koncertu par godu “Lielā dzintara” Kamerzāles atklāšanai, dziedātājas Marinas Rebekas uzstāšanos ar Latvijas Festivāla orķestri, Klasiskās mūzikas festivālu “ŠALC” un virkni citu muzikālu notikumu.

Koncertcikls “Dzimuši Latvijā” ir Latvijas valsts simtgades programmas notikums, ko atbalsta Kultūras ministrija. Koncertcikla ietvaros Latvijas klausītājiem tiek piedāvāta iespēja pieredzēt gan Latvijas jauno talantu, gan jau starptautiski atzītu un pasaulē pieprasītu mūzikas zvaigžņu uzstāšanos Latvijas simtgadē Latvijas koncertzālēs.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment