“Aveņu kopšana” jūnijā. Raža būs lieliska (bērni priecāsies)

Avenes var augt mežos. Tur tas aug, aveņu lauki kļūst vienkārši milzīgi. Neviens par viņu nerūpējas. Bet arī ogas, salīdzinot ar šķirņu augiem, izrādās ļoti mazas.

Un dārza avenes ir rūpīgi jākopj, lai iegūtu bagātīgu saldo ogu ražu. Tagad parunāsim par to, kas nepieciešams avenēm. Pavasara beigās vai vasaras sākumā krūmus vajadzētu saspiest, normalizēt un barot. Un mēs nedrīkstam aizmirst par mulču.

Par knibināšanu

Avenes jāpiesprauž. Jūs varat jautāt: kāpēc? Lai veidotu papildu dzinumus. Pretējā gadījumā no zemes izaugs kociņi ar pāris zariem, uz kuriem augs nelielos daudzumos ogas. Jo vairāk augļu sānu dzinumu, jo bagātāka ir raža.

Kā pareizi veikt piespraušanu? Es saīsinu (apgriežu) galotnes, nogriežot augšdaļas ne vairāk kā desmit centimetrus garas.

Ir divas iespiešanas iespējas. Vasaras šķirnēm parastajām avenēm šī gada zariem nogriež galotnes, tiklīdz tās izaug 100-120 cm augstumā.
Pagājušā gada dzinumus parasti knibinu pirms ziedēšanas, citādi var palikt bez ogām, kas veidosies galotnē.

Bet kā ir ar remontantajām avenēm, vai tās ir jāsaspiež? Šo augu saspiež ļoti reti. Būs labāk, ja jūs to nedarīsiet. Es paskaidrošu, kāpēc. Kultivējot divām kultūrām, stublāju augšdaļa ir augļu zona, tāpēc saspiešana ir vienkārši kontrindicēta. Un, ja jūs audzējat vienu ražu un rudenī pilnībā apgriežat krūmus, tas nozīmē, ka augļu periods ievērojami aizkavēsies. Un krūmi sāks tērēt savu enerģiju zaļās masas veidošanai, bet ogām enerģijas nepietiks.

Par aveņu veidošanos

Avenēm nevajadzētu ļaut sabiezēt. Vasarā arī nepieciešams retināt. Tieši šajā laikā avenes veido sakņu dzinumus. Un mums no tā jātiek vaļā. Pārmērīgie dzinumi no krūma atņems dažus noderīgos elementus, galvenais krūms vājinās un, protams, ievērojami samazinās ražu.

Latvijas strādājoša banka skaidro – klients pārskaitot naudu informācijas mērķī norāda šo, tad maksājums var tikt apturēts!

Maz ticams, ka dzinumi noderēs tik lielos daudzumos. To daļēji izgriež vēlā rudenī, bet atlikušo daļu noņem pavasarī.

Daudzi vasaras iedzīvotāji četras reizes sezonas laikā izgriež jaunos dzinumus. Un viņi to dara pareizi. Tādējādi uz to krūmiem veidojas daudzi augļi.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment