“Baltic International Bank Latvijas barometrs”: iedzīvotāji ar augstāko izglītību optimistiskāki darba meklējumos

Jaunākais “Baltic International Bank Latvijas barometra” pētījums liecina, ka iespējas Latvijā atrast labu darbu un adekvāti nopelnīt ir sliktas, līdz ar to pasliktinās cilvēku finansiālā situācija, – tā uzskata vairums jeb 53% aptaujāto iedzīvotāju, tāpēc aizvien biežāk cilvēki dodas darba meklējumos citās valstīs.

Tiesa gan, iedzīvotāji, kuriem ir augstāks izglītības līmenis, šajos jautājumos ir optimistiskāki nekā tie, kuri ieguvuši pamatizglītību vai vidējo izglītību.

Aicināti novērtēt savas ģimenes pašreizējo materiālo stāvokli, iedzīvotāji ar augstāko izglītību noskaņoti optimistiskāk – 26% aptaujāto norādījuši, kas tas ir vērtējams kā labs. Negatīvāk noskaņoti izrādījušies iedzīvotāji ar vidējo izglītību – attiecīgi 27% aptaujāto ģimenes materiālo situāciju vērtē kā sliktu, tikmēr no iedzīvotājiem, kas ieguvuši augstāko izglītību, tā uzskata vien 14%.

Lūgti novērtēt pašreizējo Latvijas darba tirgus situāciju, lielākā daļa respondentu atbildējuši, ka iespējas atrast labu darbu ir sliktas. Tādu viedokli pauduši 63% aptaujāto, kuriem ir pamatizglītība, un gandrīz tikpat respondentu, kuriem ir vidējā vai vidējā profesionālā izglītība. Iedzīvotāji, kuriem ir augstākā izglītība, ir optimistiskāki, tomēr arī šajā kategorijā galēji kritisku viedokli pauduši 36% aptaujāto.

Savukārt, aicināti novērtēt Latvijas ekonomikas situāciju pašlaik kopumā, puse jeb 50% aptaujāto ir pārliecināti par to, ka tā nemainās, bet 27% aptaujāto – ka pasliktinās. Par Latvijas ekonomikas situācijas uzlabošanos ir pārliecināti vien 17% aptaujāto iedzīvotāju.

Vaicāti par to, kāds Latvijas ekonomikas stāvoklis varētu būt pēc 12 mēnešiem, salīdzinot to ar pašreizējo situāciju, 45% aptaujāto uzskata, kas tas visdrīzāk nebūs mainījies. Arī šajā jautājumā visoptimistiskākie ir izrādījušies iedzīvotāji, kas ieguvuši augstāko izglītību, – viņi ir pārliecināti par to, ka pēc 12 mēnešiem ekonomikas stāvoklis valstī būs nedaudz uzlabojies. Tikmēr iedzīvotāji ar pamatizglītības vai vidējo izglītību uzskata pretēji – 18% aptaujāto ir pārliecināti par to, ka tas visdrīzāk būs pasliktinājies.

Latvijas iedzīvotāji lielu skepsi pauž arī par valsts attīstības virzienu – vien 26% aptaujāto uzskata, ka procesi valstī notiek pareizajā virzienā. Lielākā daļa (55%) norises Latvijā vērtē negatīvi, ko varētu skaidrot ar lielo neuzticību valdībai un valsts pārvaldei, kā arī ekonomiskās situācijas straujo pasliktināšanos.

Par “Baltic International Bank Latvijas barometru”:

“Baltic International Bank Latvijas barometrs” ir Latvijas iedzīvotāju noskaņojuma un attieksmes pētījums, kurā ik mēnesi, iekļaujot pazīstamu ekspertu vērtējumus, tiek atspoguļotas sabiedrībā aktuālas norises.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment