Bergmanis piedalīsies Eiropas Savienības aizsardzības ministru neformālajā sanāksmē Vīnē

No 29. līdz 30.augustam Vīnē, Austrijā aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis piedalīsies Eiropas Savienības aizsardzības ministru neformālajā sanāksmē, lai pārrunātu aktuālos aizsardzības un drošības politikas jautājumus.

Sanāksmes laikā aizsardzības ministri diskutēs par Rietumbalkānu valstu iesaistīšanos Eiropas Savienības Kopējās drošības un aizsardzības politikas iniciatīvās, kas varētu veicināt reģiona attīstību, kā arī ciešāku sadarbību un integrāciju ES.

Tāpat ministri diskutēs par Eiropas Savienības drošības un aizsardzības spēju stiprināšanu, Eiropas Miera fonda iespējamo veidošanu, Eiropas Aizsardzības fonda attīstību un ikgadēja aizsardzības pārskata ieviešanu, kurš sniegtu visaptverošu informāciju par dalībvalstu aizsardzības plāniem, nacionālajiem ieguldījumiem Eiropas Savienības spēju attīstības prioritāšu ieviešanā, kā arī sadarbības iespējām, īstenojot kopīgus attīstības projektus vai iepirkumus.

Ministri pārrunās arī Eiropas Savienības Pastāvīgās strukturētās sadarbības (PESCO) ietvaros uzsāktos projektus, kuriem ir būtiska nozīme Eiropas Savienības dalībvalstu militāro spēju stiprināšanā. Latvija šobrīd iesaistījusies divos PESCO projektos – militārās mobilitātes projektā, kura mērķis ir atvieglot un paātrināt pārrobežu militāro mobilitāti, kā arī pretmīnu cīņas spējas jūras autonomās sistēmas projektā, kura mērķis ir attīstīt autonomas zemūdens, virszemes un gaisa tehnoloģijas mīnu meklēšanai un iznīcināšanai jūrā.

Sanāksmes laikā R. Bergmanim plānota trīspusēja tikšanās ar Lietuvas aizsardzības ministru Raimundu Karobli (Raimundas Karoblis) un Igaunijas aizsardzības ministru Jiri Luiku (Jüri Luik).

Aizsardzības ministru sanāksmē piedalīsies tādas augsta līmeņa amatpersonas kā NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs (Jens Stoltenberg) un Apvienoto Nāciju Organizācijas ģenerālsekretāra vietnieks miera uzturēšanas operācijas jautājumos Žans Pjērs Lakruā (Jean-Pierre Lacroix).

Eiropas Savienības aizsardzības ministru tikšanās notiek četras reizes gadā – divas formālā un divas neformālā līmenī. Neformālās sanāksmes rīko Eiropas Savienības Padomē prezidējošā valsts.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment