Bietes novācu tikai šajā laikā: ja es tās pārāk ilgi turēšu dobē, garša nebūs tāda pati – boršču nāksies izliet

Biešu audzēšanā ir svarīgi novērot to augšanu un nogatavošanos, lai tās nebūtu pārāk ilgi dārzā un saglabātu labu kvalitāti. Kad biešu sakne sāk parādīties virs zemes, tas ir labs indikators, ka bietes ir sasniegušas pietiekamu izmēru un var būt gatavas novākšanai. Šajā brīdī var arī vizuāli novērtēt biešu izmēru, lai saprastu, vai tās ir pietiekami lielas vai vēl ir nepieciešams laiks augšanai. Biešu novākšanas laiks var būt atkarīgs arī no šķirnes un klimatiskajiem apstākļiem.

Pieredzējuši dārznieki tiešām pievērš uzmanību biešu izmēram, lai noteiktu optimālo novākšanas laiku. Parasti bietes tiek novāktas, kad to augšdaļa (diametrs) ir apmēram 4-6 cm. Šajā izmērā bietes ir visgaršīgākās un sulīgākās. Ja biešu augšdaļa pārsniedz 7 cm, tās var kļūt pārgatavojušās, kas var izraisīt to kļūšanu par šķiedrainām un cietām.

Pārgatavojušās bietes var arī zaudēt daļu no savas saldās garšas un var nebūt tik piemērotas ilgstošai uzglabāšanai. Tāpēc ir svarīgi regulāri pārbaudīt biešu izmēru, lai novāktu tās īstajā brīdī.

Ja biešu galotnes sāk kļūt dzeltenas, tas var liecināt par to, ka augi sasniedz nogatavošanās beigas, tāpēc tās jānovāc nedēļas laikā. Plānas baltas saknes uz biešu virsmas ir vēl viens signāls, ka raža jānovāc steidzami, jo tās var liecināt par stresu augam vai pāraugšanu.

Ražas novākšanas datumu bieži var atrast uz sēklu iepakojuma, kas sniedz aptuveno novākšanas laiku atkarībā no šķirnes un augšanas apstākļiem.

Pareizai ražas novākšanai ir svarīgi pārtraukt laistīšanu pāris nedēļas pirms novākšanas. Tas palīdz saknēm izžūt un izvairīties no liekā mitruma, kas var ietekmēt uzglabāšanu. Novākšanu vislabāk veikt saulainā dienā, lai samazinātu mitruma līmeni uz saknēm.

Lasi vēl: Laimestu kalendārs septembrim 2024: veiksmīgākās dienas

Ja novākšana notiek lietainā laikā, bietes pirms uzglabāšanas rūpīgi jāizkaltē, lai novērstu puvuma attīstību.

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu….

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment