12 pazīmes, kas liecina par to, ka tev vai kādam tev pazīstamajam ir bipolāri traucējumi

 

Pretstatā normālām garastāvokļa pārmaiņām bipolārie traucējumi var būt tik ekstrēmi, ka cilvēks var pilnība zaudēt spēju normāli funkcionēt. Turklāt mānija padara epizodes arvien postošākas un grūtāk ārstējamas.

Šīs 12 pazīmes liecina par bipolārajiem traucējumiem. Dažas no pazīmēm atbilst mānijai.

1. Tu jūties ārkārtīgi nelaimīgs, pārlieku optimistisks, ekstrēmi ekstātisks ilgu laika periodu.

2. Tu esi viegli aizkaitināms, jūties nemierīgs un nervozs.

3. Vienīgais, kas spēj turēt līdzi tavai pārlieku ātrajai runāšanai, ir tikai tavas domas, kas šaudās prātā. Tās pārvietojas ar gaismas ātrumu, un tu runā tik pat ātri. Tu nespēj sevi apstādināt vai palēnināt.

4. Tu nekontrolē impulsus, tas savukārt noved pie riskantas uzvedības. Ja vēlies kaut ko, tu to iegādājies, tad iegādājies tādu pašu lietu citā krāsā, iegādājies tādu pašu draugam, draudzenei, kaimiņienei, līdz attopies, ka esi iegādājies četrus sintezatorus vai deviņus augstākās klases mikserus.

5. Tu apzinies, ka spēj visu. Nav nekā, ko tu nespētu izdarīt.

6. Tu jūti skumjas, kas tiek izstarotas no katras tava ķermeņa daļas, tu neceri, ka viss kādreiz nokārtosies. Tavas skumjas šķiet neizsmeļamas.

7. Tu esi izolēts no ārpasaules, tai skaitā ģimenes un draugiem. Tevi vairs neinteresē lietas, par kurām aktīvi savulaik interesējies.

8. Novērojami apetītes traucējumi: tu vai nu stūķē vēderā visu, it kā nebūtu ēdis nedēļām ilgi, vai arī ēšana pēkšņi šķiet sveša.

9. Tu esi ārkārtīgi noguris un tev nav enerģijas.

10. Tu sāc lēni runāt, dažkārt vajadzīga mūžība, lai dabūtu pār lūpām sakarīgu teikumu.

11. Tava atmiņa pieviļ un lēmumu pieņemšanas spējas nav labākas.

12. Tu domā par pašnāvību vai esi mēģinājis to īstenot. Iespējams, ka tevi fascinē nāve un nomiršana.

Bipolāro traucējumu pazīmes un simptomi var būt neizteikti. Daudziem cilvēkiem šī slimība noteikta nepareizi, tādējādi radot nevajadzīgas sāpes un ciešanas. Labās ziņas ir tās, ka pareiza ārstēšana un atbalsts palīdzēs, un tava dzīve atkal kļūs brīnišķīga.

Ja augstāk minētajā sarakstā atpazini kādu no pazīmēm, konsultējies ar garīgās veselības speciālistu.

Avots: yourtango.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment