Bloķējošs anticiklons nomāks Eiropu: no Arktikas uz Eiropu nāk neparasta aukstuma kodols

Kalendārs ir pāršķirts, atnākot pirmajam rudens mēnesim. Un tā sākums bija pārsteidzoši silts. Skolēni varēja svinēt pirmo septembri, peldoties upē, bet pieaugušie varēja iet ārā pēcpusdienā T-kreklā, nebaidoties nosalt.

Tomēr tagad šādai vasarīgai noskaņai ir pienācis gals.

Centrāleiropā un Austrumeiropā ieplūst ledains arktisks gaiss, kas rada nenormālas temperatūras novirzes ar mīnusa zīmi un nopietnu plūdu risku.

 

Kāpēc Austrumeiropas teritorijā vasara ieilga

Kopš augusta šeit valdīja spēcīgs anticiklons – augsta spiediena apgabals. Tas mainījās, reorganizējās, vājinājās un nostiprinājās, bet nekur nepazuda.

Anticiklons izkliedē mākoņus, neļaujot tiem organizēt kārtīgu lietu, un nodrošina tiešu piekļuvi saules stariem. Tādējādi dienas laikā gaiss sasilst līdz vasarīgām vērtībām.

Tomēr diennakts gaišais laiks ir saīsinājies, un tumšajā laikā Zemei ir laiks atdzist. Iespējams, tikai šis rīta dzestrums atgādina, ka patiesībā septembra vidus ir klāt.

Bet pēcpusdienā novirzes no temperatūras normas, kur sasniedz anticiklona virpuļi, ir 6-10 °C virs normas. Tam nav nekāda sakara ar globālo sasilšanu. Tā ir tikai “standarta kļūda” ideālā klimata modelī, kur ciklons ar lietusgāzēm pēc nedēļas nomaina silto laiku.

 

Aukstums tuvojas Eiropai

Tāpat kā katrai kļūdai ir vārds un uzvārds, arī katrai “standarta kļūmei” ir nosaukums. Augsta spiediena apgabals, kas atrodas virs Austrumeiropas, ir sācis pildīt bloķējošā anticiklona lomu.

Tas ne tikai ilgstoši uzkavējas vienā vietā. Bloķējošie anticikloni izjauc parasto virpuļu kustību atmosfērā. Reaktīvās plūsmas, līdzīgi kā gaisa upes, pārvietojas no rietumiem uz austrumiem. Tāpēc pēc lietainām dienām noteikti atkal uzspīdēs saule.

Dvīņiem jāuzņemas uzdevumi, bet Lauva visu svarīgo var atlikt; Veiksmes prognoze visām zīmēm 15. septembrim

Taču viss mainās, kad reaktīvajai plūsmai ceļā stājas bloķējošs anticiklons. Izlauzties cauri šādam atmosfēras kolosam nav viegls uzdevums. Siltā gaisa plūsmām ir jāmeklē alternatīvi virzīšanās ceļi.

Līdz ar to septembra vidū Eiropa būs nonākusi meteoroloģiskajās spīlēs. Starp diviem ugunsgrēkiem.

Kreisajā un labajā pusē ir anticikloni. Starp tiem – viesmīlīgs koridors aukstam gaisam.

Lasi vēl: Kāpēc piektdiena, 13. datums, tiek uzskatīta par “melno” nelaimju dienu? Mēs pastāstām, kādi vēsturiski notikumi kalpoja par pamatu māņticībām

Vienā pusē – rietumos – virs Atlantijas okeāna atrodas bloķējošs anticiklons. Ar to viss ir skaidrs: tas ir tur visu laiku, lai gan nedaudz maina ietekmes zonu. Taču šogad septembrī tas pats atmosfēras koloss atrodas otrā pusē – austrumos.

Eiropa atrodas starp diviem bloķējošiem anticikloniem. Starp tiem ir koridors, kurā sāk iekļūt aukstais arktiskais gaiss. Tas pakāpeniski izplatās arvien tālāk un tālāk, jo ir iesprostots un netiek pavirzīties ne pa kreisi, ne pa labi.

Kāds laiks solās tieši Latvijā un vai lietainais laiks maz tuvākajā laikā beigsies..

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment