Cik bieži ir jāmaina gultas veļa, pēc ekspertu domām, bet ko par to saka ierindas statistika?

Pētījumi un aptaujas liecina, ka ne visi mazgā gultasveļu tik bieži, cik vajadzētu saskaņā ar higiēnas standartiem. Piemēram, amerikāņu ekspertu veiktā aptauja liecina, ka vidēji cilvēki vienu gultas veļu izmanto aptuveni 24 dienas, bet spilvendrānām šis periods ir vēl ilgāks!

Cik netīra var būt gultas veļa?

Vidējais cilvēks uz gultas veļas guļ 50 līdz 60 stundas nedēļā. Tas ir 50 līdz 60 stundas veļa saskaras ar ādu, taukiem, netīrumiem un sviedriem. Mikrobiologs Džeisons Tetro šajā sakarā sacīja: “Katru stundu mēs apmaināmies ar baktērijām: to skaits ir dažāds, bet tas tomēr ir miljoniem.”

Ja ar gultasveļas mazgāšanu nogaidāt trīs nedēļas, jūs varat uzkrāt lielu daudzumu netīrumu, blaugznu, matu un putekļu ērcīšu (tostarp to mirušo līķu un izkārnījumu): tas veicina ādas kairinājumu un elpošanas ceļu problēmas, piemēram, astmu.

Lasi arī: Nē pelējumam: efektīvākais veids flīžu un vannas stūru tīrīšanai

Lasi arī: Šādi gurķus marinēju katru gadu jau 10 gadus: zelta recepte gadsimtiem ilgi

Kā raksta Business Insider: “Tipisks spilvens satur 16 dažādus sēnīšu veidus un burtiski miljoniem sēnīšu sporu”. Lai izvairītos no nevēlamām problēmām, piemēram, alerģijām un kaitīgo mikrobu izplatīšanās, mums vajadzētu biežāk un regulāri mazgāt palagus. Bet cik bieži tieši?

Cik bieži mazgāt gultas veļu?

ASV labdarības organizācija “Nacionālā miega centrs” iesaka mazgāt palagus reizi divās nedēļās, jo pēc šī laika baktērijas sāk strauji vairoties.

Lasi arī: 5 praktiski iemesli, kāpēc padomju sievietes zem apģērba valkāja kombinē

Katru reizi, kad maināt palagus, ieteicams arī ar putekļu sūcēju noņemt netīrumus palagiem. Segas jāmazgā reizi trijos mēnešos, bet spilveni – reizi četros mēnešos (mēs runājam par spilveniem un segām; spilvendrānas un segas pārvalki jāmazgā reizi divās nedēļās kopā ar palagiem).

Ja jums ir mājdzīvnieki, kas labprāt iekāpj gultā, minētās organizācijas eksperti iesaka mazgāt palagus ik pēc trim līdz četrām dienām. Arī mājdzīvniekiem ir blaugznas un baktērijas, kas diez vai ir piemērotas jūsu gultai. Un, ja esat slims, mazgājiet palagus vēl biežāk!

Arī interesanti: Pāragri vien 40 gadu vecumā aizsaulē devies populārs dziedātājs; diemžēl aizsaulē viņš devās ārstu ielokā, nevis ģimenes

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment