Dārzkopis ar pieredzi atklājis, kā audzēt vīnogas veiksmīgai ražai: sāku to darīt

Svarīgi ir arī jautājums par laistīšanu un to, kā to pareizi veikt, lai vīnogu dārzā būtu pietiekams mitrums.

 

Jaunos stādiņus pakāpeniski jāpielāgo pie saules. Aizsedz tos un atklāj lapas saulei tikai uz īsu laiku. Palielini “sauļošanās” laiku pakāpeniski. Ja paturēsi saulē pārāk ilgi sākumā – maigās lapiņas. Protams, neaizmirsti par profilaksi, apsmidzinot kopā ar citiem stādījumiem.

Laistīšanas jautājums

Atkārtojam: stādus vajadzētu laistīt tikai tad, ja augsne ir izžuvusi. Zemes pikai, kas paņemta blakus stādam, saspiežot nevajadzētu sairt. Pārmērīgs mitrums var kaitēt saknēm.

Vecie vīnogu audzētāji saka: „Vīnogas nav ērkšķogas, tām ūdens nepatīk.” Atceries, lai zinātu mēru!

Kopšanas jautājums

Kad stāds sāk augt, ir svarīgi to piesiet pie mietiņa, sienot to vertikāli ar slīpumu, kas nepārsniedz 45 grādus. Noņem stīgas, kas izveidojas no dzinumiem, nekavējoties. Katru 3-4 lapu laikā noņem sānu dzinumus, lai augs varētu koncentrēties uz galveno augšanu.

Omītes padomi grīdu mazgāšanā: naudas pievilināšana un slimību novēršana. Spīdīga grīda un labklājība garantēta.

Augšanas jautājumi

Oktobra pusē, ja viss noritēs kā plānots, tavam vīnogu stādam jau vajadzētu sākt kļūt gatavam, to nedaudz jāpārkoksē, jāsāk mainīt krāsu uz brūnu, jāsamazinās mitrumam, un, ja to mēģināsi salocīt, tam jābūt dzirdamam krakšķim. Ideālā scenārijā tev jau būtu stāds ar 2 vai pat 4 acīm. Šādu rezultātu sasniegt nav tik sarežģīti, kā varētu šķist.

 

Jauno stādu ieziemot būs grūtāk. Pirms tam obligāti noņem visas nenobirušās lapas un zaļos dzinumus, kas nav pilnībā nogatavojušies, lai novērstu negatīvu ietekmi uz stādu attīstību. Atstāj tikai 2 vai 4 actiņas atkarībā no dzinumu skaita. Tas ir viss!

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment