Ja tev ir apnicis cīnīties ar strutenēm savā dārzā, tad šis raksts tev noderēs, jo šis dzeltenziedu augs var atrisināt vairākas problēmas augļu vai sakņu dārzā. Aplūkosim strutenes derīgās īpašības.
Latvijā dzīvojošā suga, visticamāk, ir izplatījusies senatnē ar cilvēku palīdzību, jo tā aug māju tuvumā, ceļu un dārzu malās, kā arī nezālienēs. Dažreiz dārzos audzē arī dekoratīvās struteņu šķirnes.
Strutene nav izvēlīga attiecībā uz augšanas vietu. Tomēr tā dod priekšroku saulainām vai daļēji ēnainām vietām un mitrām (bet ne slapjām), kā arī auglīgām augsnēm, kas bagātas ar slāpekli un kalciju.
Strutenes latīniskais nosaukums “Chelidonium” ir poētisks, jo tas atvasināts no grieķu vārda “chelidon”, kas nozīmē bezdelīgu, tādēļ ka strutenes sāk ziedēt laikā, kad atlido bezdelīgas.
Vizītkarte:
Latīniskais nosaukums – Chelidonium majus
Latviskais nosaukums – kārpu zāle, vandulis
Botāniskā klasifikācija – Gundegu apakšklase, magoņu rinda, magoņu dzimta, strutenes ģints
Mītiem apvīta diena: Nedariet šo 9.jūlijā un tad pilnīgi visas problēmas un likstas apies jūs
Izplatība – Eirāzijā
Auguma raksturojums – 30–100 cm augsts, zarains lakstaugs ar oranždzeltenu piensulu
Ziedēšana – Dzelteni ziedi skarveida ziedkopā, zied no maija līdz oktobrim
Auglis – Pāris centimetru gara pogaļ
Lapas – Apakšpusē zilgani sarmainas, stumbrs klāts matiņiem
Strutene un tās īpašības
Strutene, kas pazīstama arī kā dzeltenā piena zāle, izdala dzelteni oranžu sulu, kad to noplūc vai nogriež. Šā auga sulai piemīt unikālas īpašības, kas var būt noderīgas dārzkopībā.
Cīņa ar kaitēkļiem
Struteņu sula ir dabīga kontaktiedarbības inde, kas kultūraugiem nekaitē. Tāpēc strutenes var izmantot, lai apkarotu dažādus kaitēkļus, tostarp laputis, krustziežu blusu vaboles, tripšus, lapu veltņus, varagalvas, zirnekļa ērces, zāģlapiņas un baltmušas.
Tikai ar vienu apstrādes reizi pietiek, lai atbrīvotos no veselām kaitēkļu kolonijām! Lai pagatavotu izsmidzināmu struteņu šķīdumu, smalki sagriežam divu lielu struteņu krūmu virszemes daļu, pievienojam 10 litrus ūdens un atstājam uz 3 stundām.
Pēc tam apsmidzinām ar šo šķīdumu kultūraugus. Tikai neaizmirsti lietot cimdus!
Tomēr tas nav viss; ļoti vērtīgi ir tas, ka to var vēl izmantot dažādos veidos
Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk