Eksperti atklāj valstis un pilsētas, kuras ir apdraudētas jūras līmeņa celšanās dēļ

Plūdi Latvijā laiku pa laikam var izraisīt nopietnus materiālos zaudējumus un ikdienas dzīves traucējumus. Visbiežāk tie notiek pavasarī, kad sniegs kūst un upēs strauji paaugstinās ūdens līmenis, taču tie var arī rasties pēc ilgstošām vai intensīvām lietusgāzēm, kad zeme nav spējīga uzsūkt lieko ūdeni.

 

Dažos reģionos ir īpaši augsts plūdu risks, piemēram, Daugavas, Gaujas un Lielupes krastos, kur ūdens līmeņa pieaugums var izraisīt plašus applūšanas gadījumus.

 

 

Latvijā ir bijuši vairāki nozīmīgi plūdi vēsturē, piemēram, 2013. gada pavasarī, kad Daugavas un Lielupes krastos notika plašas applūšanas, radot ievērojamus postījumus gan infrastruktūrai, gan lauksaimniecības platībām.

 

 

 

Plūdu seku novēršana bieži ir laikietilpīgs un resursu prasīgs process, jo tiek sabojāta ceļu infrastruktūra, tilti un ēkas. Lai mazinātu plūdu risku, tiek veikti dažādi preventīvie pasākumi, tostarp upju regulēšana, dambju būvniecība un ūdensnoteku attīrīšana.

 

Neskatoties uz šiem pasākumiem, dabas stihiju ietekme vienmēr pastāv, un plūdi turpina būt nozīmīgs dabas apdraudējums Latvijā.

Ņemot vērā klimata pārmaiņas, tiek prognozēts, ka ekstremālu laikapstākļu, tostarp plūdu, biežums un intensitāte varētu pieaugt, un nākamajos gados var būt nepieciešama palielināta uzmanība un resursi plūdu riska mazināšanā un pārvaldībā.

 

Pieaugot jūras līmenim, Latvija varētu saskarties ar applūšanu, īpaši piekrastes teritorijās, kas ir īpaši jutīgas pret šo draudu. Jūras līmeņa celšanās var izraisīt piekrastes plūdus ar biežākām un smagākām izpausmēm.

 

Kad jūras līmenis aug, tas var radīt lielākus erozijas draudus piekrastes teritorijām, potenciāli apdraudot dabas rezervātus, lauksaimniecības zemes un cilvēku apdzīvotās vietas.

Ūdens infiltrācija sāļūdens sistēmās var novest pie gruntsūdeņu kvalitātes pasliktināšanās, apgrūtinot lauksaimniecības un dzeramā ūdens piegādi. Turklāt augsts jūras līmenis vētru laikā var pastiprināt vētru radītās sekas, izraisot plašākus plūdus un lielākus postījumus. Tomēr jāatzīmē, ka šis risks ir ievērojami mazāks nekā citās minētajās valstīs, tādēļ nav nepieciešams pievērst tam pārmērīgu uzmanību.

 

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment