Es dodu baklažānus visiem saviem draugiem, un vēl man paliek: Kā pareizi tos piebarot jūlijā, lai raža jūs iepriecinātu

Baklažāni man ir gandrīz svēts dārzenis – es mīlu gardus rullīšus ar sieru un ķiplokiem, tāpēc audzēju daudz baklažānu. Arī mani draugi vienmēr gaida, kad baklažāni nogatavosies – atšķirībā no kabačiem tos vienmēr ar prieku saņem dāvanā un lūdz vēl. Taču ar šo dārzeni ir viena problēma – mazākā kļūda ar mēslojumu, un ražas nebūs.

Ja barošana būs pārmērīga, augļi uzbriest, bet nebūs garšas. Es atradu zelta vidusceļu un dalos – ar ko baroju baklažānus jūlijā, lai raža iepriecinātu, nevis sarūgtinātu. Un vēl daži noslēpumi no manas pieredzes.

Kādas uzturvielas nepieciešamas baklažāniem

Stādot šo dārzeni, atcerieties, ka tas ir viens no tiem, kas ļoti ātri sāk ziedēt un augļot. Tāpēc augam vienmēr jābūt pieejamām šādām mikrouzturvielām, bez tām augļi neaug:

Slāpeklis ir nepieciešams pašā attīstības sākumā un tad, kad stādi tiek stādīti dobēs. Tas nodrošina strauju zaļās masas – lapu un dzinumu – augšanu. Baklažāniem fotosintēzei nepieciešamas lapas, un labi sazarotie dzinumi radīs ziedus. Taču ņemiet vērā, ka, ja slāpekļa būs pārāk daudz, augs sāks “nobaroties”, t. i., augt tikai lapas, un ziedēšana aizkavēsies.

Fosfors ir galvenais elements spēcīgas sakņu sistēmas attīstībai. Tas arī veicina augļu nogatavošanos.

Kālijs ir ziedu olnīcu veidošanās “vaininieks” un labs imunitātes stiprinātājs.

Mangāns, dzelzs un bors kopā palīdz nogatavoties un padara augļus garšīgus un sulīgus.

Ir ļoti svarīgi, lai baklažāns saņemtu visus šos elementus atbilstoši tā attīstības stadijām. Piemēram, nav nepieciešams stādījumu barot ar slāpekli, ja augļi jau ir uzziedējuši. Viss jāievada laikus. Tālāk es sīki izklāstīšu savu barošanas shēmu pa mēnešiem.

Kā saprast, kas baklažānam trūkst

Pēc lapu stāvokļa var viegli noteikt, vai baklažānam trūkst barības vielu.

Lapu malas sāk dzeltēt, augšana palēninās un baklažāns nesteidz ziedēt – tas nozīmē, ka tam ļoti trūkst kālija.

Augiem masveidā krīt ziedi un olnīcas, lapas paceļas uz augšu, dzeltē un nokrīt – tā izpaužas fosfora trūkums.

Pēc stādīšanas dobēs stādi ir gausi, vāji, tievi, ar mazām un ātri dzeltējošām lapām – tas ir slāpekļa trūkums.

Ir svarīgi saprast, ka akūta mikroelementu trūkuma gadījumā jums nav laika vilcināties. Augi ir jāglābj ātri, un jālieto tikai tie mēslošanas līdzekļi, kas tiek asimilēti burtiski dažu stundu vai dienu laikā. Tie ir helāti un lapu mēslošanas līdzekļi – lieliska “pirmā palīdzība” sarežģītās situācijās.

Taču labāk ir novērst problēmu, nekā vēlāk ar to cīnīties. Tāpēc mēslošanas līdzekļus baklažāniem es sāku gatavot jau ilgi pirms stādīšanas.

Kā papildināt dobi, stādot baklažānus?

Mēslojuma daudzums un lietošanas biežums ir tieši atkarīgs no jūsu dobju auglības. Melnzemes zonā ir visvieglāk stādīt un laistīt, viss aug praktiski pats no sevis. Ja augsne nav pietiekami auglīga, dobes būs jāsagatavo iepriekš.

Ja ir laiks un laikapstākļi to atļauj, es gatavoju dobes no rudens, vai pavasarī, tiklīdz sniega vairs nav. Es tās pārroku un pievienoju smiltis ar humusu vai kompostu. Šeit ir ļoti svarīgi, lai piedevas jau būtu gatavas, sadalījušās, lai augs uzreiz varētu uzņemt barības vielas. Var izmantot arī vircu, kas atšķaidīta 1:10.

Pavasarī, stādot stādus, bedrītes piepildu ar pelniem – parastiem vai granulētiem. Pelni granulās pakāpeniski izdalīs minerālvielas, un augs tās vienmērīgi patērēs.

Lasi vēl: Viņus sagaida naudas uguņošana: Globa pareģoja naudas pieplūdumu četrām zīmēm

Tā ir garantija, ka augam netrūks barības vielu.

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment