Facebook uzlauzto kontu vidū, visticamāk, noplūduši arī Latvijas lietotāju dati; Lūk kā varat uzzināt, vai arī jūsu konts ir skarto vidū

Uzbrucēji, kuri pirms divām nedēļām veica masveida uzbrukumu Facebook ieguva lietotāju kontu dati, kuri piederēja 30 miljoniem cilvēku no visas pasaules, paziņoja paši sociālā tīkla pārstāvji. Uzbrucēji, cita starpā, ieguvuši šādus datus – meklēšanas datus Facebook (piemēram, cik bieži esat meklējuši kādu cilvēku Facebook, kādas lapas utt), atrašānās vietu reģistrus, tālruņu numurus, e-pasta adreses, dzimšanas datumus utt.

Būtiski, ka uzlauztie konti nav piesaistīti kādai konkrētai valstij vai ģeogrāfiskai vietai, bet gan vienmērīgi pārklāj visu Facebook sistēmu. Tas savukārt nozīmē, ka ir ļoti liela iespējamība, ka skarti ir arī daudzi iedzīvotāji no Latvijas, kuri par to pat nenojauš.

Šis uzbrukums ir kārtējais trieciens sociālajam tīklam, kurš vēl atgūstas no iepriekšējā datu noplūdes skandāla šī gada sākumā, kad uzņēmums Cambridge Analytica izsekoja ļoti personiskas ziņas no vairāk nekā 80 miljoniem lietotāju. Kad Facebook pirms divām nedēļām atklāja jaunāko pārkāpumu, izpilddirektors Marks Zakerbergs teica, ka viņš nezina, vai tas ļauj uzbrucējiem nozagt lietotāju privātos datus.

Piektdienas paziņojums skaidri parādīja, ka tas ir noticis. Tiesa,  30 miljoni cilvēku, kurus skāris šis uzbrukums, ir mazāk nekā 50 miljoni lietotāju pēc iepriekš sniegtiem aprēķiniem.

Jau vēstīts, ka sociālais tīkls Facebook ir atzinis, ka ir uzlauztas tā datorsistēmas un nezināmiem uzbrucējiem ir kļuvuši pieejami privāti dati no «gandrīz 50 miljoniem» lietotāju profilu. Vēlāk sociālais tīkls ir arī paziņojis, ka sistēmas robs esot salabots.

Kā raksta amerikāņu medijs The New York Times, konstatētā drošības sistēmu uzlaušana bijusi nopietnākā Facebook 14 gadus ilgajā pastāvēšanas vēsturē.

Sociālā tīkla vadība piektdien norādīja: «Uzbrucēji izmantoja vājo vietu Facebook programkodā, kas ietekmē funkciju «Skatīt kā» (angļu val. – «View as»). Funkcija ļauj cilvēkiem apskatīt, kā viņu profili ir apskatāmi citiem. Uzbrucējiem tas ļāva nozagt Facebook elektronisko piekļuves pilnvaru, ko viņi tālāk varēja izmantot, lai pārņemtu cilvēku lietotāju kontus savā kontrolē». Ir informētas Amerikas Savienoto Valstu tiesībsargājušās iestādes, kuras ir uzsākušas izmeklēšanu.

Lasi arī: Vīrs publicē sirdi plosošas foto no sievas un nedzimušās meitiņas bērēm, lai cīnītos pret braukšanu dzērumā un par stingrākiem likumiem

Šķir otru lapu, lai nokaidrotu saiti, kurā var pārbaudīt, vai arī TAVS konts bijis uzlauzts un nopludināti dati

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment