Finanšu nozare atjauno memorands par skaidrās naudas pieejamības nodrošināšanu

Latvijas Banka, Finanšu nozares asociācija un bankas ar plašāko bankomātu un filiāļu tīklu – “Swedbank”, “SEB banka”, “Luminor bankas” Latvijas filiāle un banka “Citadele” vienojušās turpināt īstenot pasākumi skaidras naudas pieejamības nodrošināšanai Latvijas iedzīvotājiem 2023. gadā.

Latvijas Banka paziņojusi, ka bezskaidras naudas norēķinus iekļaus 2021.gada sadarbības memorandā ar citām valstīm. Tas ir papildu ekonomiskās drošības elements pašreizējos ģeopolitiskajos apstākļos. Eiropas un Latvijas likumdošana skaidri nosaka, ka skaidrā nauda arī turpmāk būs legāls maksāšanas līdzeklis, ieviešot zināmus ierobežojumus, lai ierobežotu ēnu ekonomikas apriti un noziedzīgi iegūtus līdzekļus. Ir bankomāti, no kuriem var izņemt eiro banknotes.

Finanšu sektors piekrita veikt pasākumus, lai nodrošinātu, ka 2021. gada septembrī ir pieejams pietiekami daudz skaidras naudas. Latvijas Banka ziņo, ka pirms gada Latvijā bija 902 bankomāti, taču šis skaits memoranda izstrādes gaitā samazinājies tikai par 1% – līdz 897. Tas ir mazāk nekā 5% samazinājums, kas atļauts saskaņā ar memoranda kritēriju.

Gandrīz astoņdesmit procenti Latvijas iedzīvotāju dzīvo piecu kilometru attālumā no tuvākā bankomāta. Kā liecina Latvijas Bankas un Latvijas Fakut 2022. gada augustā veiktā iedzīvotāju aptauja, sabiedrība kļūst arvien apmierinātāka ar skaidrās naudas pieejamību.

Nesen veiktā pētījumā noskaidrots, ka pēdējā gada laikā par diviem procentpunktiem ir pieaudzis to klientu īpatsvars, kuri ir apmierināti ar iespēju izņemt skaidru naudu no sava konta. Turpina samazināties to respondentu īpatsvars, kuri nav apmierināti ar iespēju izņemt skaidru naudu no sava konta. 2021. gada augustā 11% aptaujāto sacīja, ka ir neapmierināti ar stāvokli pasaulē, savukārt 2022. gada februārī to neapmierināja 10% un augustā – 8%.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment