“Hanzas Maiznīcas” uzsāk sociālu iniciatīvu ar mērķi veicināt rudzu maizes ēšanas tradīcijas Latvijā

Lai stiprinātu rudzu maizes ēšanas tradīcijas Latvijā, AS “Hanzas Maiznīcas” uzsāk jaunu iniciatīvu “100 rudzu maizes šķēles līdz Latvijas simtgadei”. Ikviens var iesaistīties iniciatīvā, apņemoties līdz Latvijas simtgadei apēst 100 šķēles rudzu maizes, tādā veidā veicinot rupjmaizes ēšanas tradīciju saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

Kā pirmos atbalstīt iniciatīvu tika aicinātas valsts amatpersonas – valsts preizdents, ministru prezidents un ministri, kuriem iniciatīvas ietvaros nosūtīti speciāli izcepti rudzu maizes klaipi, lai tie sniegtu spēku un izturību vadot valsti.

Lai gan pēc rudzu audzēšanas platības uz vienu iedzīvotāju esam otrajā vietā Eiropā, rudzu maizes ēšanas tradīcijas Latvijā izzūd. To apliecina statistikas dati: 20. gadsimta sākumā Latvijā rudzus audzēja 350 tūkstošu ha platībā, deviņdesmito gadu sākumā ar rudziem tika apsēti vairs aptuveni 85 tūkstoši ha, bet pēdējos gadus vēl gandrīz par trešdaļu mazāk – tikai ap 33 tūkstošiem ha.

Uģis Mihņevičs, AS “Hanzas Maiznīcas” vadītājs un valdes loceklis: “Lai saglabātu rudzu maizes ēšanas tradīcijas arī turpmākos simts un vairāk gadus, mēs aicinām ikvienu apņemties apēst vismaz vienu rudzu maizes šķēli dienā. Šī iniciatīva ir svarīga, jo rudzu maizes ēšanas tradīcijas Latvijā izzūd, bet rudzu maize ir mūsu kultūrvēsturiskais mantojums, unikāls mūsu Baltijas reģionam, kas nav citviet pasaulē. Ja neēdīsim rudzu maizi paši, to neēdīs arī citi.”

Ikviens var savu apņemšanos apliecināt speciāli izveidotā vietnē www.100rudzumaizes.lv. Par iniciatīvas vēstnešiem kļuvuši Māris Olte, Elita Patmalniece, Gundega Skudriņa un Marta Selecka, kas izveidojuši stāstu sēriju par rudzu maizi, ēšanas paradumiem, ticējumiem un paražām, kā arī dalījušies ar savu iecienītāko rudzu maizes recepti.

“Hanzas Maiznīcas” projektu īsteno Latvijas simtgades gadā, turpinot pērn iesākto diskusiju par rudzu maizes ēšanas tradīciju saglabāšanu un veicināšanu ar devīzi “Latvija – rudzu lielvalsts”.

Jau vasaras sākumā AS “Hanzas Maiznīcas” sadarbībā ar vietējiem zemniekiem uz labības laukiem uzstādīja speciālas zīmes, kas apliecināja, ka konkrētajā laukā izaudzētie rudzi tiks izmantoti maiznīcā rudzu maizes cepšanā. Jāmin, ka “Hanzas Maiznīcas” ir vienojies ar tās produkcijas miltu piegādātājiem par to izcelsmes izsekojamību, kas ļauj noteikt kurās Latvijas saimniecībās graudi ir izaudzēti. Tādā veidā ražotājs garantē, ka katrs ražotnē izceptais maizes kukulis nāk no vietējiem laukiem.

“Hanzas Maiznīcas” sortimentā ir tādu zīmolu rudzu maizes kā “Kuršu”, “Klasiskā” un “Ģimenes”. “Kuršu” rudzu maize ir pirktākā Latvijā un “Hanzas Maiznīcas” saražo vairāk nekā 4 miljonu kukulīšu gadā.

Par AS “Hanzas Maiznīcas”

“Hanzas Maiznīcas” zīmolam ir jau vairāk kā 20 gadu vēsture. Veiksmīgi apvienojot senās maizes cepšanas tradīcijas un modernās tehnoloģijas, maiznīca cep iecienītāko maizi Latvijā. AS “Hanzas maiznīcas” īpašnieks Somijas uzņēmums “Vaasan ” Oy kopš 2015. gada jūnija ir kļuvis par starptautiskā Zviedrijas koncerna “Lantmännen ek. för” sastāvdaļu, ļaujot nostiprināt pozīcijas Baltijas jūras reģiona valstīs un papildināt piedāvājumu ar vairākiem jauniem produktiem un konceptiem. Šobrīd saviem pircējiem “Hanzas Maiznīcas” piedāvā ap 40 dažādu svaigās maizes produktu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment