Iepriekš mana ķiploku raža sabojājās ļoti ātri. Tagad “ķiploku uzglabāšana” – stingri saskaņā ar žurnāla ieteikumiem (galvas tiek glabātas ilgu laiku)

 

Tiklīdz ķiploki bija izžuvuši, es tos iemērcu sāls šķīdumā.

Tās pagatavošanai nepieciešams galda sāls (viena ēdamkarote). Izšķīdiniet produktu ūdenī (1 litrā). Tad tajā ieberiet ķiplokus. Dārzeņus tur pusstundu.

Droši vien ikviens brīnās, kāpēc ir nepieciešams veikt tik dīvainu procedūru? Tas ir ļoti vienkārši. Sāls palīdz atbrīvoties no sēnītēm un mikrobiem. Turklāt šī viela iesūcas pārklājuma zvīņās, un tās savukārt aizsargā zobus.

Šo metodi izmantoja senatnē, taču tās vietā var izmantot mūsdienīgāku metodi.

Sāli var aizstāt ar fitosporīnu.

Sagatavojiet šķīdumu saskaņā ar norādījumiem. Novietojiet ķiplokus tajā uz stundu. Īpaši veiciet šo manipulāciju ar stādāmo materiālu, ko vēlaties stādīt rudenī. Stādīšanai izmantojiet galviņas ar lielām, veselām daiviņām.

Mazos ķiplokus nolieciet malā. Tos labāk izmantot dārzeņu marinēšanai vai pārtikai. Šādus sakņu dārzeņus nevarēs ilgi uzglabāt, tāpēc tie jāizmanto nekavējoties.

Vispār par šķīdumu uz “Fitosporin” bāzes saka, ka to nav ieteicams turēt saules gaismā. Bet es tam nepievēršu uzmanību. Un kā tad apstrādāt kultūraugus vai laistīt augsni?

Ja vēlaties, mērcēšanas laikā traukus ar sagatavoto šķīdumu varat pārvietot uz tumšu vietu.

Žāvēšanas process

Pēc ķiploku mērcēšanas tie ir labi jāizžāvē. Lai to izdarītu, apstrādātos produktus izklājiet uz papīra dvieļa. Var izmantot jebkuru sausu materiālu, lai ūdens labi iesūcas. Šķidrums ir notecējis, tagad ķiploki ir jāizžāvē vēl pamatīgāk.

Ķiplokus sasienam ķiploku saišķos, izmantojot nelielas auklas. Tad tos piekaram pie šķūņa sienās iedzītām nagliņām.

Pēc tam ķiplokus uzglabājam sausā pagrabā.

Pabeigšana

Ja vēlaties, lai dārzeņi uzglabātos ilgāk, tie ir rūpīgi jāizžāvē. Šim procesam jāilgst vismaz četrpadsmit dienas, dažkārt pat aptuveni mēnesi. Tiklīdz velte ir pilnīgi sausa, tas nozīmē, ka augļi ir izžāvēti. Tajā pašā laikā mizas virsmai jābūt viegli nomizojamai.

Kā jau rakstīju iepriekš, ķiploku mizas nav jāapgriež. Ļaujiet un jums turpmāk nebūs vajadzīgas lapas, pēc ekspertu domām, stiebri jākoksnē paši. Tagad visas derīgās vielas nonāks ķiplokos. Tad stublājus var nogriezt, atstājot vismaz piecus centimetrus.

Ja vēlaties ķiploku pinumu izmantot ķiploku pinumiem, daudz nenogrieziet. Šādā veidā produkts labāk uzglabāsies.

Nogrieziet visas žāvētu augļu saknes, nesabojājot pamatni. Turklāt uzmanīgi nomizojiet ķiploku virsējo apvalku.

Pēc visiem šiem procesiem dārzeņus ieteicams vēlreiz žāvēt dažas dienas. Protams, katrs dārznieks dara visu pēc saviem ieskatiem. Kopumā tas, kurš ir pieradis to darīt, dara tāpat.

Ķiploku ražas novākšana jāveic laikus un pareizi. Šo darbu uzskata par ļoti svarīgu, lai nodrošinātu ķiploku produkta ilgstošu uzglabāšanu.
Labākais laiks, kad ķiploku sīpolus izņemt no zemes, ir siltas un saulainas dienas. No tā ir tieši atkarīga ilgstoša uzglabāšana. Lai pareizi noteiktu, kad ķiploki ir nogatavojušies, jāzina dažas pazīmes, kas par to ziņo.

Lasi vēl: Cik daudz veļas pulvera pievienot veļas mašīnai: meistara padoms

Vai esat iepazinušies ar ķiploku mērcēšanas metodi pēc ražas novākšanas? Kāds ir jūsu viedoklis par šo procedūru un ko jūs par to domājat?

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment