Iespējams 15.septembrī debesīs varēs novērot ko ļoti unikālu, kā arī speciālisti uzsver, ka ko šādu var novērot reizi 10 gados

Speciālisti pastāstīja, ka iespējams 15.septembrī debesīs varēs novērot ko ļoti unikālu, kā arī speciālisti uzsver, ka ko šādu var novērot reizi 10 gados. 

Saskaņā ar “Virtual Telescope Project” informāciju, debesu novērotāji drīzumā varēs vērot asteroīdu “2024 ON”, kas pēc pāris nedēļām pietuvosies Zemei.

Lai gan tas būs ļoti tuvu, tomēr saglabās drošu attālumu. Asteroīds, kura izmērs sasniedz vismaz divus futbola laukumus, būs redzams no ziemeļu puslodes.

Asteroīds tuvosies Zemei aptuveni 620 000 jūdžu attālumā, kas ir apmēram 2,6 reizes tālāk nekā attālums starp Zemi un Mēnesi. Šāda veida novērojumi notiek tikai reizi 10 gados, un tā novērošana būs iespējama, sākot ar 15. septembri.

NASA skaidro, ka asteroīdi ir iežu gabali, kas palikuši pāri no Saules sistēmas veidošanās procesa pirms 4,6 miljardiem gadu.

Šķiet, ka pulcējas meteoru plūsma: Zemes virzienā lido miljoniem asteroīdu fragmentu

Asteroīds 2024 RW1, kura izmērs ir 1,5–1,6 metri, iekrāsoja debesis virs Filipīnu Luzonas salas, degot planētas atmosfērā. Zinātnieki jau iepriekš izsekoja tā lidojuma trajektoriju, prognozēja kritienu Filipīnās un arī to, ka debess ķermenis, nonākot atmosfērā, pilnībā sadalīsies.

Tiesa, to visu eksperti uzzināja nevis gadu vai divus, bet tikai 10–12 stundas pirms sadursmes.

Patiesībā daži asteroīdi bieži nonāk pie mums. Bet to izmēri ir ļoti mazi. Objekts, kas mazāks par 10 metriem, planētu nekādā veidā neapdraud. Tomēr šodien zinātnieki zina aptuveni 35 tūkstošus potenciāli bīstamu asteroīdu, kas kādreiz varētu sadurties ar Zemi, tomēr tas maz ticams.

“Tie ir tikai tie ķermeņi, kuru diametrs pārsniedz 10 metrus,” skaidro Neitans Eismonts. “Pētnieki zina ne tikai šo objektu esamību, bet arī to trajektoriju. Tiesa, šeit ir problēma: papildus šiem asteroīdiem tiek lēsts, ka ir vēl aptuveni 100 tūkstoši citu, par kuriem mēs nezinām.

 

Zvaigžņu zīmes, kurām no 09.09.2024 jāmaina sava dzīve, lai uzietu uz labklājības ceļa

Tie ir īpaši satraucoši zinātniekiem. Pašlaik nav gatavas sistēmas, kā tikt galā ar asteroīdiem, kas mūs apdraud. Ja pēkšņi astronomu redzeslokā parādīsies kosmisks ķermenis, kura trajektorija vijas cauri mūsu planētai, aizsardzībai nepieciešamo staciju izveide prasīs aptuveni gadu.

Lasi vēl: Mani viesi pieprasa, lai paprikas uzkoda būtu uz galda. Mana iecienītākā paprikas recepte

Mūsdienās asteroīdu aizsardzība ir svarīgs uzdevums visai cilvēcei. Tāpēc zinātnieki aktīvi nāk klajā ar jauniem veidiem, kā atklāt dažādus kosmosa objektus.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment