Inese Vaidere: “Ātrie kredīti Latvijā: agresīva reklāma, augļošana, naudas atmazgāšana?”

Eiropas Parlamenta deputāte prof. Inese Vaidere: “Kad regulārās vizītēs Latvijas reģionos tiekos ar iedzīvotājiem, viņi kā vienu no lielākajām problēmām min faktu, ka ir ieslīguši ātro kredītu parādos. Cilvēki tiek pievilināti ar agresīvām reklāmām, un kredīti lielākoties tiek izsniegti, nepārbaudot klienta iespēju tos atmaksāt.”

Latvijas Republikas Krimināllikuma 201. pantā teikts, ka “par dažāda veida aizdevumiem, kuri izdarīti, apzināti izmantojot aizdevuma ņēmēja smago materiālo stāvokli, un kuru nosacījumi ir viņam pārmērīgi apgrūtinoši (augļošana), – soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz simt minimālajām mēnešalgām.”

Pirms neilga laika Vaidere aicināja iedzīvotājus dalīties Facebook lapā ar saviem stāstiem par ātro kredītu problēmām, un nu jau daudzās saņemtās vēstules ir iezīmējušas šokējošu ainu. Šajā parādu jūgā ir iekritušas arī personas ar īpašām vajadzībām, kas nav spējušas pilnībā novērtēt riskus. Vēl jo vairāk, tas nav interesējis arī pašu nebanku kreditoru.

Ļoti bieži tiek ņemti nākamie aizdevumi tikai tāpēc, lai dzēstu iepriekšējos kredītus. Cilvēki regulāri saņem vilinošus un uzbāzīgus paziņojumus gan īsziņu, gan drukātu vēstuļu formātā. Ātro kredītu sakarā cilvēki ir atklājuši arī savas domas par pašnāvību. Šie parādi ir arī viens no populārākajiem emigrācijas iemesliem, kad cilvēki nespēj atmaksāt kredītus. Lai šiem cilvēkiem “palīdzētu” ir izveidota pat vesela „izvešanas” sistēma.

Par saņemtajiem stāstiem plašāk un detalizētāk būs iespēja uzzināt preses konferencē. Tiks demonstrēti arī video materiāli, kuros savas problēmas atklāj cilvēki, kuri ir cietuši, paņemot ātros kredītus. Preses konferencē piedalīsies arī Patērētāju tiesību aizsardzības centra un Latvijas Patērētāju interešu aizstāvības asociācijas pārstāvji.

Vaidere: “Es saprotu, ka nebanku kreditēšana kā uzņēmējdarbības veids var pastāvēt, bet šī joma ir jāsaved kārtībā. Par maniem priekšlikumiem es informēšu preses konferencē. Arī par to, vai šajā procesā vajadzētu iesaistīties Ģenerālprokuratūrai.”

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment