Izgatavoju mēslojumu no parastas zāles ar slepenu piedevu. Ne sliktāk par kūtsmēsliem

Taupīgi dārznieki, iepriekš sagatavojušies sezonai, iepriekšējā gadā ieveda kūtsmēslus. Man šādas problēmas nav jau vairākus gadus, esmu pilnībā atteicies no ievestajiem kūtsmēsliem, kas kļuvuši nesamērīgi dārgi un trūcīgi.

Metode ir ļoti vienkārša.

Kā es ieguvu mēslojumu no nopļautās zāles

Tas sākās pilnīgi nejauši. Mana metāla muca tecēja (vairākās vietās bija izveidojušies nelieli rūsas caurumi), taču tā vietā, lai to izmestu, novietoju to blakus komposta žogam un sāku tajā bērt tikai zāles pļāvēja nopļauto zāli. Tikai viņa, nekas cits! Par katru pļaušanu es saņēmu gandrīz pilnu mucu nopļautās zāles.

Starp pļaušanas reizēm mucu nosedzu ar metāla vāku, lai lietus laikā ūdens neapplūst tās saturu. Bet es pamanīju, ka līdz nākamajai pļaušanai zāle bija pa pusei nosēdusies un saspiesta. Es atkal piepildīju to pašu mucu ar zāli. Un tā līdz sezonas beigām veicu 8-10 pļaušanas, piepildot visu mucu līdz malām ar zāli. Mucu ar aizvērtu vāku atstāju ziemai. Iestājoties pavasarim, sāku to atbrīvot no zāles, bet iedomājieties manu pārsteigumu, kad apakšā, apmēram 1/3 konteinera, atradu slapjus “mēslus” ar lopkopības fermai raksturīgo dabisko smaržu.

Es nekavējoties izmantoju šos pirmos šādā veidā iegūto mēslojuma spaiņus, lai tos uzklātu augsnē.

Un pa ziemu sapuvušo, bet virsū sausu zāli izkaisīju kā mulču zem zemeņu, ērkšķogu un jāņogu krūmiem.

Slepenā sastāvdaļa

Nākamajā sezonā, saprotot, ka gatavā masa ir izveidojusies apakšā, kur no zāles izdalījās sula un nebija nevienas bedres, aptinu mucu ar platu lenti pāri visām bedrītēm. Mucu slāni pa kārtai piepildīju arī ar zāles pļāvēja nopļauto zāli. Bet, lai pastiprinātu rūgšanas procesu un izdalītās sulas rūgšanu, starp pļaušanas reizēm mucā pievienoju vairākus jaunus apiņu dzinumus, kurus vēl vajadzēja izņemt no režģa.

Tātad slāni pa slānim – zāles slānis un apiņu slānis – es piepildīju visu mucu vasarā. Rudenī pēc sezonas beigām, lai zāles augšējie slāņi neizžūtu, mucā ievietoju plastmasas plēvi, uzliku koka apli ar spiedienu (pilnīga līdzība skābētiem kāpostiem) un metāla vāks virsū cieši – bez atstarpēm.

Lasi vēl: Jums izdosies – Kurām zvaigžņu zīmēm septembra beigas būs spēcīgs grūdiens

Šādā stāvoklī muca stāv zem klajas debess visu ziemu līdz pat pavasarim.

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu….

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment