Ja baro savu mazuli ar mākslīgā piena maisījumu, noteikti izlasi!

Jaundzimušajiem paredzētais mākslīgais piena maisījums ir īpaši aktuāls jaunajām māmiņām, kurām nav sava piena. Tas var notikt daudzu iemeslu dēļ. Un šādos gadījumos maisījumi kļūst par īstu glābiņu. Zinātnieki gan saka, ka šāda uztura priekšrocības mazam bērnam nav pierādītas.

Piena maisījums zīdaiņiem

Jaundzimušam bērnam uztura ziņā nav nekā labāka par mātes pienu. Tam ir uzturvērtība, kas sniedz mazulim visu nepieciešamo normālai attīstībai. Pateicoties jaunpienam, veidojas mazuļa imunitāte. Arī mātes piens neizraisa alerģiju un palīdz bērna organismam veidot aizsardzību pret tā rašanos.

Šīs ir tikai dažas no zīdīšanas priekšrocībām. Bet diemžēl ne katra māte var barot bērnu ar krūti. Ir daudz iemeslu, kāpēc piens neparādījās vai pazuda barošanas procesā. Viens no izplatītākajiem ir stress, no kura mūsdienu pasaules realitātē sevi pasargāt ir gandrīz neiespējami.

Tieši tādās reizēs palīgā nāk mākslīgais piena maisījums zīdaiņiem. Ražotāji apgalvo, ka šis produkts ir pilnīgs mātes piena aizstājējs. Piena maisījumu reklāmās bieži var redzēt, ka tie it kā veicina smadzeņu un nervu sistēmas attīstību, stiprina imūnsistēmu utt.

Lasi arī: Ieteikumi komfortablai atpūtai dabā, kas pasargās no ērcēm un citiem kukaiņiem

Bet tik skaļi apgalvojumi ne vienmēr ir patiesi. Londonas Imperiālās koledžas zinātnieki ir nopietni noraizējušies par šādu mārketingu un aicina uzņēmumus cenzēt zīdaiņu pārtikas reklāmu. Tam ir pamatojums.

Zinātniskie pētījumi par mākslīgo piena maisījumu zīdaiņiem

Zinātnieki veica pētījumu, kura rezultāti publicēti British Medical Journal (BMJ). Viņi novērtēja vairāk nekā 750 piena maisījumus no 15 valstīm ar dažādu ienākumu līmeni. Citiem vārdiem sakot, pārbaudei tika pakļauti dažādu cenu segmentu produkti.

Pētījumā tika izmantoti maisījumi no Kanādas, Vācijas, Austrālijas, Itālijas, Japānas, Indijas un Norvēģijas. Pārbaudīti tika arī Nigērijas, Pakistānas, Krievijas, Spānijas, Anglijas un Amerikas produkti. Tie tika ražoti no 2020. līdz 2022. gadam.

Lasi arī: Kā auzas, kanēlis un piens, kuram beidzies derīguma termiņš, atdzīvināja manu vīstošo dārzu

Zinātnieki Kā Jang Čū un Lukija Petru norādīja, ka informācija par mākslīgā piena maisījuma priekšrocībām zīdaiņiem bieži ir pārspīlēta. Un pierādījumi ir vāji un neobjektīvi. Runājot par bērnu pārtikas klīniskajiem izmēģinājumiem, tikai 56% no reklamētajiem solījumiem piepildās. Viss pārējais ir balstīts uz izmēģinājumiem ar dzīvniekiem, kam cilvēka ķermeņa kontekstā nevar uzticēties.

British Medical Journal pētījums liecina, ka gandrīz 90% klīnisko pētījumu ir pasūtījumi, par kuriem maksā paši ražotāji. Protams, tas rada bažas sabiedrībā. Galu galā dažreiz mātes, kurām ir piens, apzināti atsakās barot bērnu ar krūti par labu piena maisījumam.

Pētījuma rezultāti ir devuši savus rezultātus. Viens ir skaidrs: ir jāpārskata tiesiskais regulējums attiecībā uz mātes piena aizstājējiem. Tas jādara, lai aizsargātu bērnus un izvairītos no kaitējuma viņu veselībai.

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

Leave a Comment