Jāņi ir krietni vien aktīvāki velobraucēji un kuģotāji nekā Līgas

Kā ikviens, arī Jāņi un Līgas aktīvi izmanto šīs vasaras silto un saulaino laiku, atpūšoties gan uz ūdeņiem, gan arī minot pedāļus. Tomēr, kā liecina Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) apkopotie fakti, Jāņi riteņbraucēju vidū sastopami piecas reizes biežāk nekā Līgas. Bet mazizmēra kuģošanas līdzekļu “kapteiņu lomā” Jāņi iejūtas pat 33 reizes vairāk nekā Līgas.

CSDD datu bāzē ir reģistrēti 40 687 velosipēdu. No tiem gandrīz divi tūkstoši riteņu ir reģistrēti uz Jāņa vārda , bet Līgām – tikai 298 velosipēdi. To, ka Līgas nav tik aizrautīgas velobraucējas kā Jāņi, pierāda arī tas fakts, ka velosipēda vadītāja apliecības ieguvušas vien 814 Līgas, turpretim uz Jāņa vārda izsniegtas 4 217 apliecības.

Vēl lielāku pārsvaru Jāņi pār Līgām ir “izcīnījuši” attiecībā uz mazizmēra kuģošanas līdzekļiem. Dažādas motorlaivas, ūdens motocikli, kuteri un citi mazizmēra kuģošanas līdzekļi pieder 2 252 Jāņiem un 971 šī vārda nēsātājam ir mazizmēra kuģošanas līdzekļa vadītāja apliecība. Tikmēr Līgu “flote” sastāv tikai no 21 skaista atpūtas kuģa un viņām ir izsniegtas 29 mazizmēra kuģošanas līdzekļa vadītāja apliecības.

Vasaras saulgriežu svinības ir vieni no latviešu varenākajiem svētkiem, kur velo tūres un ūdens prieki var būt lielisks svētku programmas papildinājums. Tomēr CSDD atgādina, ka alkohola lietošana un velosipēda vai ūdens transporta vadīšana, gluži kā braukšana pie auto stūres nav savstarpēji savienojamas darbības. Lai atturētu transporta līdzekļu vadītājus sēsties pie stūres reibumā un aicinātu ikvienu apturēt radus un draugus pirms liktenīgās kļūdas, CSDD ir uzsācis informatīvu kampaņu „Viena kļūda – salauzta dzīve”.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment