Japānas transporta nozares pārstāvji atzinīgi novērtē sadarbības iespējas ar Latviju

Piektdien, 1.martā, noslēdzas Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāra Kaspara Ozoliņa un Latvijas transporta nozares lielāko uzņēmumu pārstāvju darba vizītē Japānā. Vizītes laikā tika prezentētas sadarbības iespējas, kā arī notika tikšanās ar Japānas valsts amatpersonām, transporta un tranzīta nozares pārstāvjiem.

Latvijas transporta nozares delegācija piedalījās apaļā galda diskusijā, kuru organizēja Nagojas Rūpniecības un komercpalāta. Tajā piedalījās potenciālajā sadarbībā ar Latviju ieinteresētie Nagojas transporta un loģistikas uzņēmumi. No Nagojas puses diskusijā piedalījās Nagojas ostas pārvalde, Toyota Inddustries Corporation, Meiko Trans, Nagoya Shipping Association, Toyo Logistics u.c. Runājot par sadarbības redzējumu, Nagojas ostas pārvaldes viceprezidents Akihiko Hattori uzsvēra, ka augstu novērtē līdzšinējos Latvijas sasniegumus transporta un loģistikas jomā, jo viņam Latvijā jau ir bijusi iespēja klātienē personīgi iepazīties ar Rīgas brīvostas darbu un infrastruktūras iespējām.

Jāatzīmē, ka Nagojas osta ir lielākā Japānas osta gan kravu apgrozījuma, gan apmēru ziņā. Pozitīva pieredze sadarbībā ir ar uzņēmumu Meiko Trans, kurš izmanto Rīgas brīvostu auto rezerves daļu distribūcijai. Puses pauda pārliecību, ka, palielinoties preču plūsmai nupat noslēgtā Eiropas Savienības un Japānas brīvās tirdzniecības līguma rezultātā, sadarbība kļūs daudz aktīvāka.

Vizītes turpinājumā delegācija tikās ar Toyota Industries Corporation valdes locekli un Toyota Material Handling Group prezidentu Mizuno kungu un viņa komandu. Latvijas puse piedāvāja uzņēmumam dažādas sadarbības iespējas, tai skaitā ražotnes atvēršanu kādā no Latvijas brīvostām vai speciālajām ekonomiskajām zonām, izmantojot īpašos nodokļu atvieglojumus, ko piedāvā šis status.

Noslēdzot vizīti Japānā, valsts sekretārs K.Ozoliņš un uzņēmēji devās uz Osaku, kur notika seminārs Latvija – savienojot Eiropu un Āziju – jaunas iespējas un priekšrocības. Seminārs organizēts ar Latvijas goda konsula Osakā Tamio Ishibashi atbalstu un sadarbībā ar Latvijas – Japānas biedrību Kanzai. Valsts sekretārs, kā arī nozares uzņēmēji uzstājās ar prezentācijām, kā arī atbildēja uz potenciālo sadarbības partneru interesējošajiem jautājumiem.

Seminārā piedalījās Kobes ostas, lidostas un pašvaldības, virkne Osakas transporta nozares uzņēmumu, kā arī banku un apdrošināšanas kompāniju pārstāvji. Ar Kobes pašvaldību uzsāktas sarunas par vienošanās noslēgšanu starp Kobes ostu un Rīgas brīvostu par sadarbību abu ostu starpā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment