Jūsu ziedus apskaudīs visi kaimiņi; Lai garantētu pelargoniju bagāto ziedēšanu, ir svarīgi ievērot šos padomus un trikus

Pelargonijas, jeb ģerānijas, ir vieni no iecienītākajiem telpaugiem, un ziedu veikalos pieejamas daudzveidīgas šo augu šķirnes.

Tās izceļas ar iespaidīgu izmēru un krāsu gammu, piesaistot uzmanību ikvienam.

Papildus savam neatkārtojamajam skaistumam un košajiem ziediem, pelargonijas ir arī viegli kopjamas un reti slimo. Tomēr, lai nodrošinātu to bagātīgu un skaistu ziedēšanu, ir svarīgi sekot pareiziem kopšanas ieteikumiem, par kuriem pastāstīsim vairāk.

Lasi arī: Ko katrai sievietei vajadzētu turēt savā somiņā

Kad apgriezt pelargoniju

Lai noteiktu, kad apgriezt pelargoniju, ir jāpārbauda, vai jums ir viengadīgs vai daudzgadīgs augs. Viengadīgo augu apgriešana ir nepieciešama tikai, lai pielāgotu tā formu, bet daudzgadīgi augi jāapgriež divreiz gadā – pavasarī un rudenī.

Šāds apgriešanas process ne tikai palīdzēs noņemt savītas pelargonijas daļas, bet arī veicinās lielu ziedkopu izveidi un pagarinās ziedēšanas laiku.

Ir svarīgi atcerēties, ka pelargonijas var augt gan platumā, gan arī ar augstu stublāju, atkarībā no tās veida. Apgriešot, nav iespējams radikāli mainīt vainaga formu, jo tas var izraisīt auga bojājumus vai pat pilnīgu auga bojāeju.

Auga atzarošanas mērķis ir galvenokārt saistīts ar vainaga retināšanu. Tas nodrošina efektīvāku ventilāciju, uzlabotu mitruma un saules gaismas piekļuvi augam.

Svarīgi ir noņemt visus zarus, kas vērsti uz vainaga iekšpusi, un atstāt tikai tos, kas aug uz āru, lai veicinātu optimālu augšanu un attīstību.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

 

Lai samazinātu infekciju risku, nazi vai griezēju vajadzētu attīrīt ar verdošu ūdeni, spirtu vai speciālu antibakteriālu līdzekli. Apgriežot kātiņus, tas jādara tikai pie lapas mezgla, un pēc tam ieteicams apstrādāt griezumu ar kokogli vai apsmidzināt ar kanēļa pulveri.

Lai atjaunotu pelargonijas spēku pēc veiktajām manipulācijām, ieteicams veikt mēslošanas procesu. Pelargonijai parasti labi padodas slāpekļa mēslojums.

 

Rudens apgriešana

Pēc pēdējo ziedu noziedēšanas un pirms ziemas sākuma ir jāsagatavo pelargonijs gaidāmajam miegam. Rudenī augs nedaudz izžūs, iegūstot dzeltenas sausas lapas. Jāizņem novītušās ziedkopas un vecie kāti. Atzarošanu neveiciet no decembra līdz februāra vidum, kad augs ir īpaši vājš.

 

Ja pelargonijai ir izveidojušies garie nevajadzīgie stublāji, tos ir jānogriež pirmās lapas mezgla zonā. Tomēr, ja vēlaties, lai šis kāts turpina augt, tas ir jānogriež virs mezgla. Neaizmirstiet par galveno kātu: pietiek nogriezt vienu trešdaļu.

Pieredzējuši puķu audzētāji iesaka noņemt ziemas laikā parādītos pumpurus, lai nodrošinātu, ka augam ir pietiekami daudz spēka pirms vasaras ziedēšanas un lai tas neizšķērdētu tos veltīgi.

 

Pavasara apgriešana

Šo darbību vislabāk veikt februāra beigās vai ne vēlāk kā marta vidū. Kad jūs griežat stublājus, ir svarīgi ņemt vērā auga izmēru. Lieliem augiem nepieciešams rūpīgi pielāgot griezumu, lai saglabātu pietiekami daudz spēka ziedēšanai un jaunu izaugumu veidošanai. Mazākiem augiem var veikt vairāk griezumu, lai panāktu vēlamo vainaga formu.

 

Šis ir svarīgs aspekts, ko ņemt vērā! Pēc pavasara apgriešanas pelargonijas uzziedēs nedaudz vēlāk nekā ierasts, bet tas ir tā vērts. Jūs novērosiet, ka ziedkopu skaits palielināsies, to izmērs kļūs lielāks, un ziedēšanas periods būs ilgāks. Tas nodrošinās bagātīgu un ilgstošu ziedēšanu, kas jums noteikti radīs prieku!

Lai ģerānijai būtu standarta auga forma, ir jāapgriež visi sānu stublāji un mazie dzinumi, lai visi spēki tiktu vērsti uz galvenā stumbra nostiprināšanu. Šī procedūra prasa daudz darba, un pirmie ziedi uz šīs tā sauktās palmas parādīsies tikai pēc gada.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment