Kā efektīvi padzīt gliemežus no dārza

Gliemeži ir īsts dārznieka murgs. Tie var radīt ievērojamus bojājumus dārzā. Īpaši līdz ar lietusgāzēm gliemeži masveidā uzbrūk augiem. Kā no dārza ātri izdzīt gliemežus, pastāstīsim šajā rakstā.

Mēs esam apkopojuši dažus no efektīvākajiem veidiem, kā cīnīties ar šiem nepatīkamajiem kaitēkļiem. Mēs iesakām neizmantot ķīmiju uzreiz – labāk ir sākt ar vienkāršām cīņas metodēm. Neskatoties uz vienkāršību, šīs metodes dod labus rezultātus.

Mehāniski līdzekļi

Pirmkārt, ir vērts pārbaudīt vietu un savākt gliemežus ar rokām. Īpaši efektīva ir gliemežu savākšana no rīta. Ir vērts rūpīgi izpētīt tumšākos dārza stūrus, metāla un koka virsmas. Tāpat gliemežiem patīk pulcēties augu ēnā: pie zemenēm, zem kāpostiem vai krūmiem.

Otrkārt, mēģiniet izmantot paštaisītus slazdus. Tādējādi vienlaikus būs iespējams savākt vairākus indivīdus vienā vietā. Gliemežiem patīk alus smarža, un to var izmantot kā ēsmu. Lai to izdarītu, pārgrieziet pudeli uz pusēm un ierociet to zemē. Apakšā ielejiet alu un pagaidiet, līdz gliemeži ielīst iekšā.

Labi darbojas arī kukurūzas ēsma. Burkā jāielej nedaudz graudaugu vai kukurūzas miltu un jāierok zemē. Turklāt gliemežiem ļoti patīk citrusaugļi un ķirbji. To garoza arī ir lieliska ēsma slazdiem.

Vēl viens labs veids ir izveidot aizsargbarjeru. Tās izveidošanai ir piemēroti raupji vai asi materiāli, pa kuriem gliemjiem ir neērti rāpot. Papildus var apbērt dārzu ar valriekstu čaumalu vai koksnes pelniem. Dārznieki arī atzīmē, ka varš bieži palīdz cīņā pret gliemežiem. Kad tas nonāk saskarē ar kaitēkļa vēderu, notiek ķīmiska reakcija, kas iznīcina gļotas.

Tautas metodes

Kā izraidīt gliemežus no dārza? Ir dažādas tautas metodes. Stādījumus iesakām apkaisīt ar speciālu maisījumu. Hidratēts kaļķis vai superfosfāts dod labu rezultātu. Uz kvadrātmetru vajag 30 g maisījuma.

Lasi arī: Īsts mājas bekons, kuru nav kauns likt uz svētku galda

Var izmantot arī asos piparus. Tie ir jāizžāvē un pēc tam jāsasmalcina pulverī. Līdzekļa gatavošanai jums vajag 500 gramus piparu uz 10 litriem ūdens. Samaisa un atstāj uz divām dienām nostāvēties. Tad maisījums jāuzvāra un jāatstāj vēl divas dienas. Lai apkarotu gliemežus, stādījumi ir jāapsmidzina, bet tikai tā, lai nekaitētu kultūrām.

Kālija sāls ir lieliski piemērots kaitēkļu apkarošanai. Tā ir inde gliemežiem. Kilograms pulvera jāizšķīdina 10 litros ūdens un jāapstrādā augi ar iegūto šķīdumu. Labāk to darīt divas vai trīs reizes dienā, jo gliemeži nomazgā indi, noslīdot no lapām.

No tautas metodēm varat izmēģināt arī sinepju tinktūru. Divas ēdamkarotes sinepju pulvera jāizšķīdina glāzē ūdens un jāatstāj uz stundu. Tad ielej pusi spaiņa ūdens un samaisa. Ar šķīdumu var apstrādāt gan augus, gan augsni.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment