Kā rudenī apgriezt vīnogulājus. 5 kļūdas, kuru dēļ nākamajā sezonā vari zaudēt ražu

Nepareiza dzinumu atzarošana

Iesācēji vīnkopji uzskata, ka labāk atstāt biezus dzinumus, jo tie izskatās stiprāki. Citi dod priekšroku atbrīvoties no nobriedušiem vīnogulājiem, atstājot tikai jaunos dzinumus.

Patiesībā abas pieejas ir nepareizas. Rudenī jāizgriež visi augļus nesošie dzinumi (nākamgad tie vairs nedos labu ražu), kā arī tievie zari, kas biezina krūmu. Pēc apgriešanas jāatstāj stumbrs ar vairākiem veseliem zariem un plāniem dzinumiem, kas izauguši konkrētajā gadā.

Celmu atstāšana uz dzinumiem

Daži vīnkopji nedomā par to, kā pareizi apgriezt dzinumus un vai ir jāatstāj celms. Tas ir svarīgs aspekts, kas jāņem vērā. Apgriežot vīnogulājus, atstāj apmēram 1 cm garu celmu tikai uz nobriedušiem dzinumiem. Viengadīgie vīnogulāji ir pilnībā jāapgriež, lai izvairītos no atlikušā kāta puves.

Nepiemērots laiks apgriešanai

Optimālais atzarošanas laiks ir vēls rudens. Ja vīnogas sedz uz ziemu, labāk tās apgriezt 2-3 nedēļas pēc lapu nokrišanas. Salizturīgās šķirnes var apgriezt vēlāk, taču nevajadzētu atlikt to uz ziemu: atzarošana jāveic temperatūrā, kas nav zemāka par -3°C, pretējā gadījumā uz nosalušā vīnogulāja var veidoties plaisas.

“Pabērni”

Daudzu vīnkopju kļūda ir atstāt krūmos “pabērnus”. Šie otrās kārtas dzinumi attīstās lapu padusēs un vājina krūmu, sabiezinot to un palēninot galveno dzinumu augšanu. “Pabērni” ir jānoņem: ļauj tiem izaugt 1-2 lapās un uzmanīgi noņem dzinumu virs tiem.

Ko vēl darīt pēc vīnogu apgriešanas rudenī?

Pēc atzarošanas rudenī rūpes par vīnogām ir saistītas ar to aizsardzību pret slimībām un kaitēkļiem, kā arī pajumtes nodrošināšanu ziemai. Ir svarīgi apstrādāt vīnogulāju ar 5-7% vara sulfāta šķīdumu, kā arī pabarot augu, jo pēc ražas novākšanas un dzinumu noņemšanas vīnogulājs var būt novājinātā stāvoklī.

Rudenī ieteicams lietot tikai fosfora un kālija mēslojumu, kā arī jebkuras piemērotas organiskās piedevas.

Pēc lieko stublāju noņemšanas vīnogulājs ir jāpārklāj, lai novērstu bojājumus. Pārklājums jāveic, kad temperatūra nokrītas līdz -5 °C. Lai to izdarītu, izmanto vieglus un siltus materiālus, kas labi laiž cauri gaisu, piemēram, salmus, niedres, agrotekstilu vai vecas siltas drēbes. Vairākos gadījumos var ierakt vīnogulāju zemē.

Rudens dārzā ir ražas novākšanas un intensīva darba laiks. Šajā gadalaikā ir nepieciešams nodrošināt augiem nepieciešamos apstākļus, lai tie varētu pārdzīvot nākamo ziemu. Šis ir īstais laiks, lai sakārtotu, koptu zālienu un puķu dobes, kā arī iestādītu skaistus sīpolaugus, kas pavasarī krāšņi uzziedēs tavās puķu dobēs.

Ja tev noderēja šis raksts, atzīmē to ar “patīk” un dalies sociālajos tīklos. Priecāsimies arī par taviem komentāriem!

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment