Kā stādīt peonijas rudenī. Pavasarī ziedi uzziedēs 2 nedēļas agrāk

Bieži vien, izvēloties zemes gabalu peoniju krūmu stādīšanai, mēs aizmirstam par priekštečiem. Pret to vajadzētu izturēties atbildīgāk, dažkārt “sliktie bijušie” negatīvi ietekmē “pašreizējos” vietas iemītniekus. Pieredzējuši puķu audzētāji brīdina nestāstīt peonijas vietā, kur jau augušas to radinieces no citām šķirnēm, labāk divus vai trīs gadus pagaidīt. Augiem slikti klājas arī tur, kur tikko iznīdēti koki, ogu krūmi un ziemciešu stādi. Šeit augsne jau ir noplicināta, un jaunajiem stādījumiem būs grūtāk attīstīties noplicinātā augsnē.

Peoniju pārstādīšanu parasti izraisa nepieciešamība atjaunot augsni, lai tām netrūktu barības vielu un to attīstību neietekmētu patogēnie organismi, kas uzkrājas augsnē un laika gaitā kļūst postoši augiem. Floristi šādas pārstādīšanas sauc par plānotām un veic tās aptuveni reizi 5-6 gados, lai jūsu iecienītākajām peonijām būtu iespēja normāli augt un ziedēt.

Pārstādīšana pati par sevi nav grūts process, taču augiem tas rada stresu. Tāpēc tā jāveic uzmanīgi, iepriekš sagatavojoties. Ja pārstādāt lielu pieaugušu krūmu, nogrieziet to, atstājot dzinumus apmēram 20 cm augstumā, tad izrakājiet, atkāpjoties no saknēm, izraujiet (labāk ar dakšām), izskalojiet saknes ar ūdeni un apstrādājiet ar mangānu.

Pirms stādīšanas ļaujiet krūmam vismaz divas stundas nožūt ēnā. Sagatavotajā bedrē ielejiet spaini ar ūdeni, pagaidiet, līdz tas pilnībā iesūcas augsnē, un tikai tad ievietojiet augu. Novietojiet krūmu bedres vidū tā, lai pumpuri atrastos ne vairāk kā 4 cm zem zemes līmeņa. Aizpildiet tukšās vietas ap krūmu ar augsni un sablīvējiet.

Peoniju pavairošanai, dalot krūmu, ir arī citi mērķi. Šādi mēs pavairojam savas iecienītākās šķirnes. Šo procedūru var veikt katru gadu, labākais laiks to darīt ir rudenī. Peoniju dalīšana un stādīšana šajā laikā augiem rada mazāku stresu un nesāpīgāku adaptāciju jaunajā vietā. Pavasarī vai vasarā pavairotas peonijas, kā rāda pieredze, var “palēnināties” attīstībā.

Vietas, augsnes, priekšteču izvēle – pavairojot peonijas, stādīšanas nosacījumi ir tādi paši kā pārstādīšanas gadījumā. Krūmu sagriež, dalot, sagriežot pie pamatnes vairākās daļās. Instrumentu, protams, izmantojam asu un obligāti dezinficētu. Parasti krūmu sadala divās vai četrās daļās. Ņemiet vērā, ka katrai daļai ir jābūt vismaz 8-10 cm diametrā ar saknēm.

Katrā atzarojumā jābūt 4-5 adventīvajām saknēm un tikpat daudz augšanas pumpuriem. Lai labāk adaptētos, spraudeņus iemērc stimulējošos preparātos (“Zirkon”, “Clean Leaf” u. c.) un iestādi sagatavotās iedobēs. Var iepriekš ievest bedrēs humusu, nedaudz smilšu, sauju pelnu. Labi aplaistiet (ne mazāk kā spainis ūdens uz vienu bedrīti), apberiet ar zemi un sablīvējiet to ap iestādīto krūmu.

Oktobra beigās pārstādītos un stādītos dalītos peoniju krūmus ieteicams mēslot ar organiskām vielām. Ņemot vērā augsnes stāvokli, var lietot minerālmēslus. Līdz ziemai tie nedaudz jāapkaisa un jāmulčē (zāģu skaidas, sausas lapas). Pārklāt peonijas ziemai ar dažādiem materiāliem nav vērts, sniega sanesumi parasti krūmam izveido dabisku “mētelīti”, kas pasargā to no aukstiem vējiem.

Lasi vēl: Šampinjonus nedrīkst mazgāt ar ūdeni: palīdzēs milti un dvielis — visi netīrumi noiet vienā acumirklī

Atbildīgi attiecoties uz visiem brīdinājumiem un norādījumiem par jaunu peoniju šķirņu stādīšanu rudenī vai esošo pavairošanu, ir viegli izveidot skaistu puķu dobi vai stūrīti ar skaistiem ziediem, kas no pavasara līdz pat vasaras beigām priecēs jūs.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment