Kā vide ietekmē Tava bērna intelektu?

Lielpilsētās dzīvojot, atklājas, ka aptuveni 5 daļai no skolas vecuma bērniem ir astma un tā ir bez maz vai kā norma. Skolas atrodas pilsētu centros vai ceļu malās, kur tām ikdienas pabrauc garām neskaitāms daudzums automašīnu, atstājot aiz sevis izplūdes gāzes, kuras nonāk mūsu un mūsu bērnu plaušās.

Tieši tas ir viens no iemesliem, kādēļ pilsētas bērniem astma ir biežāk sastopama. Tomēr ilgstoša un regulāra uzturēšanās gaisā, kas ir piesārņots var novest pie triekas vai pat pie pāragras nāves.

Laika pavadīšanā svaigā gaisā, pie dabas, pozitīvi ietekmē kā bērnus, tā arī pieaugušos. Daba uzlabo gan mentālo, gan fizisko veselību, uzlabo koncentrēšanās spējas un garastāvokli. Ir pierādīts, ka skolas, atrodoties “zaļajā zonā” uzlabo skolēnu kognitīvās spējas, kā arī pasargā smadzenes no gaisa piesārņojuma potenciālajām sekām.

Pētījumā, kurā piedalījās 23000 bērnu no Barselonas, tika noteikts “zaļuma” daudzums pie skolēnu mājām un pie skolas, kurā tie mācās. Pēc tam tika pārbaudīta viņu spriestspēja, atmiņa un koncentrēšanās. Izrādījās, ka patiesi, tie bērni, kuri uzturējās zaļākā vidē, spēja daudz ātrāk atrisināt uzdevumus un labāk atcerēties sniegto informāciju.

Zaļā zona ap skolu ne tikai samazina gaisa piesārņojumu, bet darbojas arī kā pilsētas skaņu “klusinātājs”, neļaujot bērniem un skolotājiem sajust pilsētas stresu.

Avots: theatlantic.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment