Kā visdrošāk braukt ziemas apstākļos? 15 padomi autovadītājiem

juu

Jāatceras, ka ziemā laika apstākļi ir daudz grūtāki un arī automašīna ir attiecīgi jāsagatavo braukšanai. Bet ir arī savi plusi, jo daudzi autovadītāji atsakās no braukšanas ziemas apstākļos, kad visi ceļi ir apsniguši un apledojuši, tāpēc sastrēgumi pilsētās samazinās.

Tomēr mums ir daži padomi tiem, kuri nevēlas pārsēsties uz sabiedrisko transportu un grib turpināt braukt ar auto.

Kā visdrošāk ir braukt ziemas apstākļos?

  1. Izejiet no mājām ātrāk, nekā ierasts, lai būtu laiks notīrīt sniegu no automašīnas. Rūpīgi notīriet visas sniegu no vējstikla, kā arī no jumta, jo tas var noslīdēt uz leju bremzēšanas laikā un traucēt redzamībai. Sniegu nepieciešams notīrīt arī tādēļ, jo par to var uzlikt naudas sodu.
  2. Ledus noņemšanai no logiem un slēdzenes atkausēšanai izmantojiet speciāli šīm vajadzībām paredzētus līdzekļus un nekad nemēģiniet atkausēt logu ar karstu ūdeni, jo stikls var saplaisāt. Atcerieties, ka atkausēšanai paredzētos līdzekļus vislabāk ir uzglabāt ārpus automašīnas, nevis automašīnas bagāžas nodalījumā, jo lielā salā jums var būt problēmas ar automašīnas atvēršanu.
  3. Atcerieties vienmēr savlaicīgi nomainīt ziemas riepas. Braukšana ar vasaras riepām ziemas apstākļos ir bīstama. Ziemas riepu protektors nedrīkst būt mazāks par 3 mm un riepām jābūt no speciāla gumijas sakausējuma, kurš paredzēts tikai šim aukstajam gadalaikam, jo vasaras riepas ziemā kļūst cietas un var zaudēt saķeri, bet ziemas riepas saglabā elastību pat pie zemām temperatūrām. Ja jūs dzīvojat kalnos, vai, dodoties ceļojumā uz kalniem, tad noteikti noderīgas būs ķēdes.
  4. Braucot jāievēro lielāka distance starp jūsu auto un auto, kurš brauc pirms jums. Lielāka distance nodrošina to, ka jums izdosies savlaicīgi nobremzēt pat, ja bremzēšanas ceļš būs garāks nekā vasarā.
  5. Uzsākot braukšanu no vietas mēģiniet to darīt vienmērīgi un tiklīdz tas ir iespējams pārslēdziet augstāku pārnesumu. Uzsākot braukšanu ar otro pārnesumu nevis ar pirmo jūs izvairīsieties no riteņu izslīdēšanas uz ledus vai sniega.
  6. Centieties braukt vienmērīgi, bez straujiem uzrāvieniem vai straujas bremzēšanas, jo automašīna ir ļoti jūtīga ziemā uz straujām kustībām.
  7. Biežāk bremzējiet ar ātrumiem nevis ar kājas bremzi. Ar katru reizi pārslēdzot uz mazāku pārnesumu, līdz ar to reducējot dzinēja apgriezienus.
  8. Ziemā, labi piemērota ir arī bremzēšana ar intervāliem – lai apturētu automašīnu viegli nospiediet bremžu pedāli līdz riteņi sāk slīdēt, tad atlaidiet bremzes un pēc brīža nospiediet tās atkal.
  9. Braucot pa apsnigušiem ceļiem ļoti svarīgi ir izvēlēties atbilstošu pārnesumu – braucot augšup kalnā (augstāks pārnesums), bet braucot lejā no kalna (zemāks pārnesums).
  10. Ja iestigsiet kādā kupenā mēģināt no tās tikt ārā braucot gan uz priekšu, gan atpakaļgaitā, jo, braucot tikai vienā virzienā, jūs vel vairāk iestigsiet sniegā.
  11. Sniegputeņa laikā labāk neizmantot tālās gaismas, bet izmantot miglas lukturus, jo sniegs atstaro gaismu, tāpat kā migla un tas dezorientē autovadītāju.
  12. Ja automašīna sāk slīdēt, nevajag krist panikā. Lai atgūtu kontroli pār automašīnu, vislabāk pagriezt stūri tajā virzienā, kurā sāk slīdēt automašīnas aizmugurē un nedaudz piespiest gāzi. Automašīnai vajadzētu atgūt saķeri ar ceļu, bet jūs atgūtu kontroli pār automašīnu.
  13. Pirms iebraukšanas pagriezienā savlaicīgi pārslēdziet ātrumu, ātrāk, nekā jūs to darītu vasarā, un atcerēties, ka pagriezienu nedrīkst izbraukt ar iespiestu sajūgu.
  14. Vislabāk izvēlēties lielākus un tīrākus ceļus nevis braukt pa šaurākiem īsceļiem, jo mazāki ceļi nebūs pietiekami notīrīti no sniega.
  15. Mēģiniet novietot automašīnu braukšanas virzienu, jo virzienā uz priekšu būs vieglāk izbraukt no stāvvietas, jo īpaši, ja dažu stundu laikā vēl ir uzsnidzis sniegs.

Rakstu iesaka – favorit

Avots: autodna.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment