Kā Tu vari tikt galā ar sarežģītiem jautājumiem?

Pasaulē ir sastopama liela variācija jautājumu. Tev var paveikties un tu vari saņemt konkrētu, īstu un skaidru jautājumu, bet var gadīties arī tā, ka jautājums ir tik ļoti nesaprotams, samudžināts un nekonkrēts, ka tu pat nezini vai uz tādu jautājumu ir atbilde.

Ja tu neesi pareizi sapratis jautājumu, bet kaut ko vispārīgu atbildējis, tad jautājuma uzdevējs var kļūt negatīvs un tev pārmest: “Tas nav tas, ko es Tev jautāju.”

Tāpēc te būs pāris padomi, kā vienmēr atbildēt uz jebkāda veida jautājumu:

Palūdz jautājuma atkārtojumu

Tā pat kā tu reizēm mēdz nodomāt, ka neesi sniedzis pietiekami labu atbildi vai, ka tev neizdevās pietiekami labi to noformulēt, tad ir situācijas, kad arī jautājuma uzdevēji mēdz domāt, ka jautājums ne visai labi izskanēja. Tāpēc, palīdzi gan sev, gan otram, palūdzot atkārtot jautājumu. Atkārtotais jautājums noteikti būs daudz konkrētāks un īsāks, nekā sākotnējais jautājums.

Atceries, ka jautājuma precizēšana sasitās ar profesionālu vidi, ar darba pārrunām, tāpēc šādus jautājumus ikdienas sarunā kāds var uztvert kā ne visai draudzīgu vides radīšanu.

Palūdz jautājuma skaidrojumu

Ja uzdotais jautājums ir plašs, nekonkrēts un tev īsti nesaprotams, uzdod pats savus jautājumus, lai noskaidrotu ar ko tieši jautājums ir saistīts. Tavi papildus jautājumi dos tev laiku pārdomāt atbildi un jautājuma uzdevējam arī sakārtot savas domas, lai uzdotu fokusētāku jautājumu ar konkrētām detaļām.

Palūdz definīciju

Cilvēki lieto vienus un tos pašus vārdus, bet katram cilvēkam kāds konkrēts vārds var nozīmēt kaut ko citu. Ja tu neesi drošs par to, ka esi sapratis īsto vārda pielietojumu, tad palūdz jautājuma autoram, konkrēta atslēgas vārda definīciju. Piemēram, “Pirms es atbildu uz jautājumu, vai Jūsu varētu paskaidrot, ko Jūs domājat ar vārdu “nevērīgs”?”

Ir pierādīts, tas , ja cilvēks ir tev uzdevis jautājumu ar domu, lai tevi iedzītu stūrī, jautāšana par konkrēta vārda definēšanu var iedzīt pašu jautājuma autoru stūrī un likt sajusties viņam nedroši. Piemēram, “Kādēļ Tev šķiet, ka medīšana ir vīrišķīga nodarbe?” uz ko tu vari atbildēt: “Pirmkārt, ko Tu definē ar apzīmējumu “vīrišķīga nodarbe”?” Nu lūk, tu esi iedzini paša jautājuma autoru stūrī, jo bieži vien cilvēki paši ne līdz galam saprot to, ko viņi jautā.

Avots: artofmanliness.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment