Kāpēc es izvēlos iegādāties briketes, nevis malku

Jau vairākus gadus malku nepasūtu. Lai gan briketes ir dārgākas nekā malka, tas ir pamatoti. Kurināt ar briketēm ir ērtāk – tās ir vieglākas un vienmēr sausas.

Protams, ja kurināmais tiek izvēlēts, balstoties tikai uz ekonomiskajiem apsvērumiem, tad saimnieks ar pieejamu malku no sava meža citas iespējas, iespējams, neapsvērs. Vairāk par briketēm un to priekšrocībām pastāstīšu turpinājumā!

Briketes pret malku

Salīdzinot briketes ar malku, briketes ir daudz kompaktākas un aizņem mazāk vietas. Tās ir arī vieglākas, kas padara tās ērtāk pārnēsājamas. Turklāt svarīgi ir tas, ka briketes ir sausākas par malku.

Efektīvai un videi draudzīgai kurināšanai svarīgi izmantot sausu koksni. Lai malka sasniegtu vēlamo mitruma līmeni, to nepieciešams žāvēt vismaz 1,5-2 gadus.

Briketes prasa daudz mazāk uzmanības un pūļu. Atšķirībā no malkas, briketēm nav nepieciešama kraušana glītās kaudzēs pagalmā, lai izžūtu. Skaldītu malku ieteicams žāvēt svaigā gaisā vismaz gadu, bet pēc tam pārnest uz šķūnīti un turpināt žāvēt vēl vienu gadu.

Malkas sakraušana prasa rūpīgu ventilācijas nodrošināšanu, lai tā pilnībā izžūtu. Nepareizi sakrauta malka var neizžūt pietiekami vai pat sapūt, padarot to neekonomisku.

Turklāt, kurinot ar mitru malku, skurstenī uzkrājas sodrēji, kas var radīt ugunsgrēka risku. Vēl viens brikešu pluss ir to vienmērīgā siltuma izdalīšana.

Pateicoties brikešu sausumam, kurinot ar tām, iespējams uzturēt dūmvadu labākā stāvoklī, nekā kurinot ar malku. Mitra malka bieži izraisa skursteņu aizsērēšanu un kaitīgu putekļu daļiņu izdalīšanos gaisā, kas kaitē cilvēku veselībai. Tādējādi kurināšanu ar briketēm var uzskatīt par videi draudzīgāku risinājumu.

Izkurinot briketes, palikušos pelnus var lietot dārzniecībā kā mēslojumu. Salmu, kūdras un saulespuķu čaumalu briketes ir drošas augiem un ir tīrākas salīdzinājumā ar malku.

Vai briketēm ir arī mīnusi?

Pērkot briketes, saimniekam jāapzinās daži trūkumi. Ja glabāšanas noteikumi netiek ievēroti un briketes tiek pakļautas mitrumam, tās var viegli sabojāties. Tādēļ ir svarīgi glabāt briketes sausā vietā šķūnītī, kur mitrums nevar piekļūt.

Turklāt, tāpat kā malku, nav ieteicams briketes kraut tieši uz zemes, bet gan uz paliktņa, lai izvairītos no mitruma un nodrošinātu labu ventilāciju.

Vērtējot ekonomisko aspektu, brikešu mīnuss ir to salīdzinoši augstā cena salīdzinājumā ar malku. Turklāt briketes tiek uzskatītas par grūtāk aizdedzināmām nekā malka.

 

Tomēr es savā kurināšanas praksē izmantoju spirta gabaliņus, kas palīdz ātrāk aizkurināt briketes, ļaujot man to izdarīt pat minūtes laikā. Galvenais ir pareizi sakrāmēt briketes krāsnī.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment