Kāpēc es izvēlos iegādāties briketes, nevis malku

Brikešu labās īpašības var radīt problēmas kurinātājiem, ja tās netiek pareizi izmantotas. Kurinot ar briketēm, ir viegli pārkurināt krāsni, kas var bojāt kurtuvi. Briketes ir siltuma ziņā efektīvākas nekā malka, ļaujot sildīt māju ar mazāku daudzumu. Tāpēc jāseko līdzi optimālajam brikešu patēriņam.

Kā pārliecināties par brikešu kvalitāti?

Līdzīgi kā var iegādāties augstvērtīgu malku, ir iespēja iegādāties arī labākas briketes. Arī briketēm ir savi kvalitātes standarti. Lai pārbaudītu brikešu izturību, tests ir ļoti vienkāršs: paņemiet briketes kubiku rokās, atlaižiet to un ļaujiet tam nokrist uz zemes.

Augstas kvalitātes briketes paliks veselas, bet zemākas kvalitātes briketes trieciena rezultātā izjuks. Šādas briketes ar zemu blīvumu ātrāk sadeg.

Cik maksā briketes?

Tāpat kā citi apkures veidi, arī kurināšana ar briketēm šogad ir kļuvusi dārgāka. Pirms 2 gadiem briketes varēja iegādāties sākot no 120 EUR tonnā. Brikešu cena tiek noteikta atkarībā no to blīvuma – jo cietākas briketes, jo kvalitatīvākas un dārgākas. Šādas briketes nodrošina vairāk siltuma un ilgāk kuras.

Sludinājumu portālā dalder.lv vairākas brikešu kompānijas ir publicējušas savus piedāvājumus, sniedzot dažādu veidu brikešu piegādes iespējas. Saskaņā ar portālā norādīto informāciju brikešu cena par 1 tonnu sākas no 130 EUR. Visaugstākās kvalitātes briketes uzņēmums Top granulas pārdod par 260 EUR par 900 kg (0,900 t).

Kāda veida briketes pirkt?

Pārdošanā pieejams plašs klāsts ar dažādām briketēm. Kopumā briketes iespējams iedalīt 2 grupās: cietkoksnes un mīkstkoksnes briketēs. Cietkoksnes briketes ir sekojošās: ozola briketes, dižskābarža briketes, kļavas briketes, apses briketes, bērza briketes, oša briketes, vīksnas briketes un gobas briketes.

Mīkstkoksnes briketes tikām ir liepas, lapegles, egles, dižegles un priedes briketes. Tāpat briketes var iedalīt citādās grupās: skujkoku un lapu koku briketēs. Kā atsevišķu brikešu gupu var minēt kūdras briketes. Tās ir, piemēram, Nakts briketes.

Pērkot briketes, nevar nepamanīt, ka tās tiek pārdotas dažādās krāsās. Šīm krāsu atšķirībām par iemeslu ir dažāda izmantotā koksne brikešu ražošanā. Tāpat brikešu krāsu ietekmē izmantotā prese. Skaidu briketes, kas nākušas no hidrauliskajām presēm, piemēram, ierasti ir gaišā krāsā.

Visilgāk deg koka mizu briketes. To aptuvenais degšanas laiks ir līdz pat 10 stundām. Tikām ierastais brikešu degšanas laiks ir līdz 3 stundām, ja briketēm ir gluda virsma, nav vidū caurumu, tās ir blīvas un tām ir augsta kvalitāte. Piemēram, dižskābarža briktes deg līdz 3 stundām, bet skujkoku un bērza – līdz 2,5 stundām.

Mans slepenais soļankas pagatavošanas veids, kas liek vīram lūgt vēl

Tāpat, izvēloties briketes, jāņem vērā brikešu siltumspēja. Augstākā siltumspēja ir eglei, priedei, dižeglei, bērzam un apsei.

Ar dabu uz Tu!

Vēl viens iemesls, kāpēc briketes ir laba izvēle, ir to nekaitīgā ietekme uz apkārtējo vidi. Brikešu kurināšana neveicina globālo sasilšanu un tās laikā atmosfērā nenonāk liels daudzums CO2 izmešu. Tāpat, kurinot ar briketēm, nerodas daudz blakus produktu – atkritumu. Izmantojot apses briketes, ir iespējams pat izdarīt pakalpojumu savam skurstenim – apses briketes tīra skursteni un krāsni.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment