Kāpēc mēs nepareizi gatavojam kotletes un tās ir plānas, cietas, nav sulīgas: 3 kļūdas pieļauj 80% mājsaimnieču un uzskata tās par noteikumiem

Kļūda 3. Par divdomīgu pienu

Lai gan ūdens joprojām ir labāks. Dažkārt.

Kopš seniem laikiem saimnieces ir mērcējušas maizi pienā, lai iegūtu maigu garšu un skaistu krāsu.

Jā, piens var nedaudz vairāk apbrūnināt kotlešu malas: tas ir tauki, tas ir proteīns.

Bet lūk, garša… Būsim godīgi: nevaram atšķirt kotleti ar pienā mērcētu maizi no maltās gaļas, kur maize ir “uz ūdens”.

Dažreiz pienu nevajag. Daudzi pavāri un mājsaimnieces ir pārliecināti, ka tas piešķir kotletēm blīvumu un stingrību: proteīns sarecē.

Un – bieza maltā gaļa padara to vēl biezāku un blīvāku.

Tomēr tā ir gaumes lieta, ko mērcēt. Lai gan labāk ir rīkoties atbilstoši situācijai. Vai arī nemērcēt vispār.

Tas ir dīvaini? Ir vērts pamēģināt. Un lūk, kāpēc: maizei ir jāuzsūc gaļas sula.

Kurai maizei būs vairāk sulas – sausa vai slapja? Tikai apmēram – sausa.

Un nevajadzēs pievienot daudz olu (vai nemaz) – maltā gaļa būs lipīga. Un tas nebūs šķidrs.

Un mūžīgais jautājums: par olām. Daudzi pavāri ir pārliecināti, ka tie nav vajadzīgi. Atkal olbaltumvielas piešķir stingrību.

Un olas vienkārši ir pārāk daudz “salīmētas” – tam ir liegts vieglums.

Un gaļai ir sava viskozitāte – ja vien to nesasmalcina ar blenderi un vienkārši nesasmalcina par daudz. Un nepievienojiet pienu un ūdeni ar maizi.

Lai gan ir dažādas maltās gaļas. Bet: ja pievieno olas, tad labāk ne vairāk kā 1 gab. uz 500-700 g maltās gaļas (gaļa + maize).

Un triki – lai kotletes būtu pufīgas un sulīgas bez mānīgām piedevām

1. Pēc pagatavošanas malto gaļu labāk likt ledusskapī uz vairākām stundām – vai uz pusstundu saldētavā. Tas iegūs viskozitāti, produkti ir lieliski veidoti – pat bez olām. Un kotletes cepot ir pufīgas. Malto gaļu ar neapstrādātiem sīpoliem, ķiplokiem vai pārāk daudz piena nevajadzētu atstāt uz ilgu laiku (3-4 stundas): garša sabojāsies.

2. Sīpolu labāk negriezt, bet sagriezt un apcept.

3. Ja kāds ideoloģisku apsvērumu dēļ neliek klāt maizi, ir kartupeļi 🙂 Jēli – rīvēti vai sasmalcināti(labāk sulu notecināt).
Un pūkainībai maltajai gaļai var pievienot nedaudz sadrupinātu ledu vai aukstu ūdeni. Iztvaikojot, tās pacels kotlešu maliņas.

Lasi vēl: Zvaigžņu zīmes, kas veiksmi noķers aiz astes līdz 2023. gada decembra beigām: Tamāras Globas viedoklis

Šeit ir stāsts par kotletēm, par kļūdām – un par ļoti vienkāršiem, bet noderīgiem trikiem.

Leave a Comment