Kāpēc nekādā gadijumā nedrīkst plūkt ceriņus: vecs likums, kuru daudzi pat nenojauš, tomēr tas ir pamatots ar simtiem gadu tradīciju

Apskatīsim, kādas sekas var rasties, ja tiek noņemti ceriņu zari. Ceriņi  ir plaši zināmi ar savu skaistumu, un daudzi cilvēki priecājas, plūcot tos, lai radītu pušķus mājās.

 

Daudzi, pārliecināti par ticējumiem, starp ceriņu ziediem meklē pušķīšus ar piecām lapiņām, cerot, ka tas piesaistīs veiksmi un piepildīs vēlmes. Mēs izpētījām, vai ir kaut kāds pamats lauzt ceriņu zarus.

Ceriņi (latīniski: Syringa) ir ziedaugu ģints, kas pieder pie olīvkokaugu dzimtas (Oleaceae). Šie krāšņie krūmi un nelieli koki ir plaši izplatīti dārzos un parku apstādījumos, jo tos novērtē par to bagātīgo un aromātisko ziedēšanu. Ceriņi ir īpaši populāri pavasara beigās un vasaras sākumā, kad tie ir pilnziedos.

Ceriņi parasti aug kā daudzstumbra krūmi vai nelieli koki, sasniedzot 2-5 metru augstumu. To lapas ir vienkāršas, ovālas vai sirdsveida, ar gludu maliņu. Ziedkopas ir cilindriskas vai koniskas skaras, kas sastāv no daudziem sīkiem ziediņiem.

Ziedi: Ceriņu ziedi ir mazi, cauruļveida, un tiem parasti ir četri ziedlapiņas, kas izkārtojušās zvaigznes formā. Ziedu krāsa var būt dažāda – no baltiem un rozā līdz violetiem un ziliem toņiem. Ziedi ir intensīvi aromātiski, piesaistot daudzus apputeksnētājus, piemēram, bites un tauriņus.

Izplatība: Ceriņi ir dzimtenē Austrumeiropā un Āzijā, bet tie ir naturalizēti un plaši kultivēti visā pasaulē. To izturība pret aukstumu un relatīvi mazās prasības attiecībā uz augsni un aprūpi padara tos par populāru izvēli dārzkopībā.

Kopšana: Ceriņi dod priekšroku saulainām vietām un labi drenētai augsnei. Lai gan tie ir diezgan izturīgi, regulāra apgriešana var palīdzēt veicināt veselīgu augšanu un bagātīgāku ziedēšanu. Apgriezt ceriņus ieteicams tūlīt pēc ziedēšanas beigām, lai saglabātu to formu un noņemtu novecojušos ziedus.

Simbolika un kultūra: Ceriņiem ir dažādas simboliskas nozīmes dažādās kultūrās. Piemēram, tie bieži tiek uzskatīti par pavasara simbolu un jauna sākuma zīmi. Tāpat tie tiek saistīti ar mīlestību un romantiku, īpaši dzejā un mākslā.

Kopumā ceriņi ir ne tikai vizuāli pievilcīgi, bet arī piešķir dārzam patīkamu smaržu, padarot tos par vieniem no visiecienītākajiem ziediem daudzās pasaules vietās.

 

Vai var plūkt ceriņus – biologa viedoklis

Botāniķi iesaka atturēties no kādu ceriņu krūmu plūkšanas, lai noplūktu skaistus ceriņa zarus un atnestu mājās. Šāda impulsa sekošana var būt ne tikai kaitīga augam, bet arī liedz citiem iespēju izbaudīt ceriņu krāšņumu un smaržu.

Uzskats, ka ceriņi labāk attīstīsies un ziedēs, ja tiem nolauzīs zarus, ir maldīgs. Patiesībā šāda regulāra procedūra var izraisīt to, ka augs sāks nogurst un sāks nokalst, un galu galā var aiziet bojā. Kad krūms tiek traumēts un noņemtas zāles, tas veido brūci, kur var iekļūt in*ekc*ja, kas var pasliktināt tā veselību.

 

Ja jūs nevarat iztikt bez ceriņu pušķa, dariet to ar vismazāko kaitējumu augam. Izvēlieties krūmu, kurā ir daudz ziedkopu, un nogrieziet zarus tikai no tiem, kas liekas pārmērīgi vai nevajadzīgi. Tādējādi minimizēsiet traumu krūmam un saglabāsiet tā veselību.

Diemžēl, bet Dailes teātris nācis klajā ar Pavisam skumju vēsti – Mūžībā devusies ļoti atpazīstama personība

Vai var nest ceriņu zarus istabā?

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment