Kapēc pirms vārīšanas nedrīkt likt kartupeļus aukstā ūdenī

Vienkārši lieciet nomizotus kartupeļus ūdenī un vāriet, līdz tie ir mīksti. Vai tur var būt kāda kļūda? Jā, izrādās, ka var, un sekas var būt nepatīkamas.

Latvijā kartupeļi ir viens no populārākajiem augiem. Tie ir bagāti ar svarīgām uzturvielām, tādām kā ogļhidrāti, šķiedrvielas, C vitamīns un B grupas vitamīni, kā arī minerālvielas, piemēram, kālijs.

Šīs īpašības padara tos par nozīmīgu pārtikas produktu. Turklāt kartupeļus ir viegli audzēt, jo tie spēj pielāgoties dažādiem klimatiskajiem apstākļiem un augsnēm. Latvijas klimatiskie apstākļi ir ideāli piemēroti to audzēšanai.

Kartupeļi ir salīdzinoši lēti gan audzēšanā, gan iegādē, padarot tos pieejamus ikvienam. To pieejamība un zemās izmaksas ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc šis dārzenis ir tik populārs.

Turklāt kartupeļus var pagatavot daudzos veidos – vārītus, ceptus, biezenī, kartupeļu pankūkās, sautējumos un citos ēdienos. Šī daudzveidība padara kartupeļus par universālu sastāvdaļu daudzām maltītēm, kas radītas no šī vienkāršā dārzeņa.

Ne visi ir pietiekami informēti par galvenajiem faktoriem, kas ietekmē kartupeļus, tādēļ šajā rakstā tos apskatīsim detalizētāk!

 

Cik ilgi vārīt kartupeļus

Kartupeļi ir daudzpusīgs produkts, no kura var pagatavot desmitiem ēdienu: tos var vārīt, cept, taisīt pelmeņus, pankūkas un daudz ko citu gardu. Visbiežāk mēs vāram kartupeļus gabaliņos vai gatavojam kartupeļu biezeni – tas ir vienkāršākais un ātrākais gatavošanas veids.

Teorētiski tas šķiet vienkārši, taču praksē bieži vien aizmirstam par svarīgu detaļu – kartupeļu apstrādes temperatūru. Vai ir pareizi tos likt vārīties aukstā vai karstā ūdenī, un kāpēc šai izvēlei ir nozīme?

Lielākā daļa no mums kartupeļus ielej istabas temperatūras ūdenī un vāra, līdz tie kļūst mīksti, kas ilgst no 25 līdz 30 minūtēm atkarībā no šķirnes un gatavības pakāpes. Varētu domāt, ka šeit viss ir vienkārši, taču auksta ūdens izmantošana kartupeļu vārīšanai var būt kaitīga.

Fakts ir tāds, ka līdz brīdim, kad ūdens sāk vārīties, kartupeļi zaudē ievērojamu daļu derīgo vielu. Šīs derīgās sastāvdaļas ietver vērtīgas minerālvielas un vitamīnus, piemēram, kāliju, magniju, fosforu, dzelzi, kā arī A, PP, B1, B5 un B6 vitamīnus. Rezultātā paliek tikai cieti saturoša masa, kas būs sātīga, bet nesniegs īpašu labumu.

Galvenie ieteikumi vēl tiks sniegti!

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment