Kāpēc tomāti kļūst melni un kā tos glābt: vienkārši triki

Dažkārt dārzkopji saskaras ar to, ka vasaras kulminācijā tomāti kļūst melni – kā tos glābt, zina ne visi, un daudzi pat nesaprot, kas ir šī problēma.

Kā izrādās, uz liela karstuma fona uz zaļajiem augļiem var parādīties melni punkti, un tā ir tā sauktā virsotnes puve. Visbiežāk cēlonis ir tas, ka augiem trūkst svarīga elementa – kalcija. Iespējams, šī elementa augsnē vienkārši nav pietiekami daudz vai arī augsne neasimilē kalciju, kas atrodas augsnē vai ir izmantots kā mēslojums.

Karstuma viļņa laikā auga dzīvības procesi notiek ļoti lēni, t. i., barības vielas no saknēm pa augu izplatās lēni. Piemēram, kamēr apakšējie augļi joprojām saņem svarīgas barības vielas, augļi, kas veidojas augstāk, var tās nesaņemt, pat ja augsnē tās ir pieejamas. Arī kalcijs var sliktāk uzsūkties, ja ir temperatūras svārstības un slāpekļa pārbagātība.

Ja nevēlaties, lai tomāti no apakšas kļūst melni, – dažas dienas pirms karstuma iestāšanās ir jāveic svarīgi pasākumi. Nodrošiniet augus ar kalciju un pārliecinieties, ka augsne zem tiem neizžūst. Tomātus var laistīt biežāk, bet mazākās devās, nevis reti un ar lielu ūdens daudzumu. Ja karstums ir ļoti liels – ir vērts tomātus kaut nedaudz aizēnot.

Spēcīgi melni tomāti – ko darīt

Vispirms jāatbrīvojas no skartajiem augļiem, – tie noteikti jāizmet. Pēc tam jānodrošina augu barošana.

Var izmantot aptiekas līdzekli – kalcija hlorīdu (pārdod ampulās). Šeit ir šķīdums, kas ir jāizgatavo:

1 ampula kalcija hlorīda (5 mg);

5 litri ūdens.

Ar šo šķīdumu jāapsmidzina augi.

Ar virsotnes puvi labi tiek galā ar kalcija sulfātu. Speciālisti iesaka veikt lapotnes barošanu. Ir nepieciešams izšķīdināt 10 gramus šāda mēslojuma 10 litros ūdens. Šāds šķīdums būtu jāpārstrādā tomātiem uz lapas vakarā vai agri no rīta.

Kā apstrādāt tomātus, ja tie kļūst melni – cits veids

Jūs varat paši pagatavot savu mēslojumu pēc tautas receptes. Tam jums būs nepieciešams:

Glāze koka pelnu;

Glāze etiķa (9%);

10 litri ūdens.

Vispirms ieberiet pelnus tukšā spainī, nodzēsiet tos ar etiķi un pēc tam visu piepildiet ar ūdeni. Etiķis ir nepieciešams, lai augi labi asimilētu kalciju. Tā ir vāja skābe, kas nepaskābina augsni. Ar pagatavoto šķīdumu ir jālaista tomāti zem saknēm.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 67%

0%

Ar vienu apstrādi nepietiks, lai uzvarētu virsotnes puvi. Jāapsmidzina zaļā masa un jāveic sakņu laistīšana. Tomāti jāapstrādā, līdz pazūd virsotnes puves izpausmes (slimība neietekmē jaunos augļus). Dažos gadījumos var palīdzēt divi vai trīs mēslošanas līdzekļi, un dažreiz tomātus nepieciešams barot piecas reizes.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment